El president francès, Emmanuel Macron, ha llançat avui el missatge més greu que es coneix a un mandatari europeu des de la Segona Guerra Mundial, i ha advertit que arriba "el fi de l'abundància" i també de les "evidències compartides". Macron ha parlat amb aquestes paraules dels problemes que vindran un cop acabat l'estiu, i ha parlat de la suma de "diverses crisis, cadascuna més greu que l'altra".
A diferència del que passa a altres Estats, on només es parla tàcticament de la crisi segons la novetat del dia, Macron ha preferit fer un enfocament global coincidint amb la tornada a la feina del Consell de Ministres i ha dibuixat davant els mitjans de comunicació un panorama molt difícil. Ho ha aprofitat per demanar "unitat" als francesos, i no caure en el conspiracionisme o la demagògia. "Els nostres compatriotes pot ser que reaccionin amb molta inquietud", ha reconegut, al·ludint a la tendència de la política francesa de dur fàcilment els conflictes al carrer. I per això ha demanat als ministres que parlin a partir d'ara "amb molta claredat" a la població, però sempre sense caure en el "catastrofisme".
🗣 Emmanuel Macron prend la parole au conseil des ministres : "Ce que nous sommes en train de vivre est de l'ordre d'une grande bascule (…) celle de la fin de l'abondance"
— franceinfo (@franceinfo) August 24, 2022
Suivez le live ⤵ https://t.co/xh1S6KIbew pic.twitter.com/Ci1WC7N9w4
"Veiem una sèrie de crisis cada cop més greus, i el nostre destí pot estar condicionat per haver de gestionar permanentment crisis i urgències. Estem a punt de viure una gran convulsió, un canvi radical. En primer lloc, perquè estem vivint la fi de l'abundància, de la liquiditat sense fons, no només aquest estiu sinó ja des de fa alguns anys. Vivim la fi dels productes i les tecnologies a baix preu perpètuament disponibles. Vivim, així mateix, la fi de les primeres matèries a baix preu, com l'aigua. És important i urgent prendre les decisions necessàries per treure les conseqüències d'aquests canvis de gran importància. També és el final de les evidències compartides. Si algú pensava la democràcia i els drets humans eren el pilar teològic de l'ordre internacional, els darrers anys han fet saltar pels aires algunes proves. S'està imposant una altra realitat. Assistim a l'ascensió dels règims il·liberals, la consolidació i el reforçament dels règims autoritaris. I també és el final -per als qui les van tenir- d'algunes formes d'imprudència", ha apuntat.
Macron ha admès que tenint en compte l'augment de la inflació, la guerra a Ucraïna i les tensions entre la Xina i Taiwan "és fàcil prometre qualsevol cosa i fins i tot dir qualsevol cosa". Però ha demanat "no cedir a aquestes temptacions", i no caure en la "demagògia". Davant d'això ha fet una crida a defensar la democràcia i la "real igualtat d'oportunitats".
El president francès ha fet les declaracions després de parlar amb el president rus, Vladímir Putin, la setmana passada, en una llarga conversa telefònica, i del viatge que té previst efectuar a partir de demà dijous a Algèria per tractar de la qüestió del gas.