ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
"La nostra missió és clara", va anunciar el primer ministre britànic Boris Johnson poc després que Rússia iniciés la guerra amb Ucraïna. "Diplomàticament, políticament, econòmicament i, finalment, militarment, aquest horrible i bàrbar projecte de Vladímir Putin ha d'acabar en fracàs". I és amb aquest objectiu que el Regne Unit ha llançat un paquet de mesures de grans dimensions destinat a sancionar bancs i oligarques russos.
Des de fora de la UE, el Regne Unit busca trobar el seu paper en un conflicte que, en paraules de Johnson, afecta "un país amic". De moment, el Regne Unit ja té un total de 1.000 soldats preparats per ajudar els països veïns d'Ucraïna a gestionar els refugiats i el primer ministre ha assegurat que proveiran Ucraïna amb armes per poder-se defensar. A més, aquest divendres, Johnson ha dit als líders de l’OTAN que des del Regne Unit sancionaran unilateralment Putin per intentar revertir l’ordre de la postguerra freda.
Quines són les sancions a Rússia?
Johnson ja havia avisat la setmana passada que Rússia preparava la guerra més gran a Europa des del 1945, i els serveis del govern britànic ja feia setmanes que es preparaven per actuar. Abans d'anunciar quines serien les restriccions concretes com a resposta a l'atac de Putin a Ucraïna, Boris Johnson es va dirigir dijous davant de la nació per mostrar la seva postura. "Aquest no és, com deia la frase infame, un país llunyà del qual sabem poc", va dir distingint-se de la postura de Neville Chamberlain, que amb aquestes paraules va justificar no involucrar-se en aturar la invasió de Txecoslovàquia per part de l'Alemanya nazi el 1938.
El rol actiu del Regne Unit en el conflicte ha començat amb paquet de sancions contra Rússia mai vist fins ara. Tot i que des de la sortida de la Unió Europea el Regne Unit té les seves pròpies mesures per limitar l'economia russa, després de l'atac a Ucraïna han desplegat un nou paquet encara més gran i que també afecten Bielorússia per la seva implicació en el conflicte.
D'entre totes les mesures, destaca especialment que el Regne Unit:
- Congelarà tots els actius dels principals bancs russos i s’exclouran del sistema financer britànic. Això inclou el bloqueig immediat del VTB bank, un dels principals bancs universals de Rússia.
- Es congelaran els actius de 100 oligarques i entitats. Entre aquests, destaca Kirill Shamalov, exgendre de Putin.
- Es prohibirà que les companyies russes i a l’estat rus recaptin finançament o demanin préstecs dels mercats britànics.
- L’aerolínia Aeroflot té prohibit aterrar al Regne Unit. Com a resposta, Rússia ha prohibit que les aerolínies britàniques aterrin en el seu territori.
- D'aquí a poc, el Regne Unit aturarà l’exportació a Rússia d’equipament d’alta tecnologia i per al refinament de petroli
- S’establirà un límit dels dipòsits que poden fer els ciutadans russos en comptes bancaris britànics
"Militarment"?
A banda de les decisions unilaterals per intentar frenar la invasió russa a Ucraïna, el govern britànic treballa de la mà amb els membres de l'OTAN i la Unió Europea per tancar el pagament SWIFT a Rússia, tot i que Johnson ha reconegut que "serà tot un repte".
De moment, les fortes mesures del Regne Unit s'han centrat a perjudicar les relacions econòmiques i diplomàtiques de Rússia amb el país, però una resposta militar està també sobre la taula. L'exèrcit britànic ja té preparats 1.000 soldats per donar una resposta a la situació dels refugiats ucraïnesos que busquen un espai segur en els països veïns.
El miler de soldats estan a punt per donar suport des d'Hongria, Eslovàquia, Romania i Polònia. En cap cas, però, l'exèrcit britànic s'ha desplaçat a aquests països per lluitar contra Rússia, ha assegurat aquesta setmana el secretari de Defensa, Ben Wallace davant de la Cambra dels Comuns. Enfrontar-se de manera directa amb el govern de Vladimir Putin tindria unes conseqüències mai vistes fins ara i desencadenaria una guerra europea, va reiterar Wallace.
Entrar a Ucraïna, un estat que no forma part de l'OTAN, és un risc que des de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord no sembla que estiguin per ara disposats a assumir. De moment, des de l'OTAN han decidit ampliar les seves forces militars en els països aliats que fan frontera amb Ucraïna sobretot a l'est, i evitar a un enfrontament directe amb l'exèrcit rus que pugui desencadenar un conflicte més enllà d'Ucraïna.