És difícil veure un mapa de Rússia i no detectar el llac Baikal. S'observa des dels satèl·lits. El llac Baikal, al llarg de la història, ha estat una font de vida per a moltes ètnies que han poblat la regió. I és que es creu que podria tenir entre 20 o 25 milions d'anys, segons el portal lakebaikal.org. Aigua i aliment sempre s'han considerat béns de primera necessitat, i per molt extrema que sigui la meteorologia del lloc, és una norma que també afecta aquest indret. 

Es tracta del llac més extens de la terra pel que fa a la seva superfície. Concretament, 31.500 quilòmetres quadrats, una superfície comparable a Bèlgica o Armènia. De llarg mesura 636 quilòmetres, mentre que el seu costat més ample fa 80 quilòmetres. Tal com destaca el portal elrincondesele.com, seria com si la distància entre Madrid i Barcelona fos navegable. 

I ara que la sequera és una de les paraules més usades a les notícies i informacions diverses, el mateix portal destaca que, en cas que el llac Baikal es quedés sense aigua, caldria que tots els rius del planeta hi desemboquessin durant, com a mínim, dos anys. 

Una altra dada important i curiosa és que es calcula que hi ha unes 2.600 espècies de flora i fauna, de les quals 1.800 serien endèmiques. La més coneguda és la foca del Baikal. La seva presència continua sent un misteri, ja que normalment aquest tipus d'animals necessiten cert grau de salinitat.

El Baikal, el llac cristal·lí i congelat

Cal mencionar també que el llac Baikal compta amb un zooplacton que converteix aquestes aigües en cristal·lines. Per tant, amb l'arribada del fred es congela i s'hi pot caminar per sobre veient què és el que passa a sota. Durant els mesos d'estiu, fins a octubre i novembre, el llac és navegable, però amb l'arribada de l'hivern es congela. Ha quedat palès que el llac és molt gran. Igual que la magnitud de congelació. La capa de gel és prou gran perquè hi vagin per sobre vehicles molt pesats, com per exemple, camions. 

baikal congelat unsplash
Baikal congelat / Unsplash

El mateix portal d'elrincondesele.com, constata que amb l'arribada del fred, el Baikal mostra moltes sorpreses. Precisament per això, hi ha gent que busca viatjar al Baikal a l'hivern. Coves de gel, caminar per sobre l'aigua transparent o observar bombolles que es van congelar abans d'arribar a la superfície. Una altra dada, a més, que constata la web lakebaikal.org, és que hi ha unes 27 illes al Baikal, i que la majoria d'elles estan deshabitades. 

Per altra banda, una curiositat és que gairebé mig milió de rius alimenten el llac, però només un neix d'aquest. Es tracta del riu Angara, que passa per la ciutat d'Irkutsk i tarda uns 1.800 quilòmetres a portar més aigua al riu Ienissei, un dels més llargs de Sibèria. 

La llegenda de la creació del llac Baikal

Hi ha moltes teories sobre com es va originar el llac Baikal, però també llegendes. La més popular fa referència al poble buriat, segons aquest, el llac hauria aparegut a conseqüència d'un terratrèmol, tal com destaca lakebaikal.org. La llegenda diu que la terra es va obrir i el foc va sortir de les profunditats, cremant-ho tot al seu pas. Tot el que la gent podia fer era sortir corrents i pregar als déus. Però els déus no van fer cas i per tant, la població de la zona només podia anar repetint dues paraules "bye gal" que vol dir "aturar el foc". Així doncs, finalment sembla que el foc es va aturar com si mai no hagués existit. I al lloc del foc hi va aparèixer un forat profund que es va omplir d'aigua. Donant nom, clar està, al llac Baikal. 

 

Imatge principal: el llac Baikal / Unsplash