D'ençà que Vladímir Putin va anunciar que Rússia començaria una mobilització parcial de la seva població (inicialment 300.000 persones, però ja es dona per fet que en seran més), els ulls s'han posat sobre Bielorússia, per la possibilitat que Alexandr Lukaixenko segueixi les passes del seu homòleg rus i porti a terme també una mobilització al seu país. Amb tot, el bielorús ha sortit al pas d'aquests rumors i ja ho ha negat de ple, assegurant que Minsk no té cap intenció de participar en aquesta guerra. "No hi haurà cap mobilització. Això és mentida", ha dit, taxativament Lukashenko, segons ha publicat el canal progovernamental de Telegram Pul Pervogo, en la mateixa línia que el que ha recollit l'agència Belta, en la que el president assegura que el seu país no participarà de cap guerra: "Combatrem només quan hàgem de defensar la nostra llar i la nostra terra". Aquest discurs concorda amb el que ha anat proclamant un dels pocs aliats que li queden a Putin d'ençà que va començar la Guerra.
Cal tenir en compte que Bielorússia va ser essencial en la invasió d'Ucraïna a finals de febrer, i que ha continuat fins ara tot i que durant les últimes setmanes les contraofensives de l'exèrcit ucraïnès han estat més exitoses que mai. Llavors, Lukaixenko va cedir el territori a Putin perquè les tropes russes poguessin entrar a Ucraïna i continua oferint-li ajuda logística. Així ho ha denunciat reiteradament el govern de Kíiv.
Ordres per identificar els russos amagats
Ara, segons mitjans de la zona, el Kremlin ha ordenat a les forces de seguretat bielorusses que identifiqui els russos que s'amaguen en aquest país, després de fugir de les seves ciutats davant la por a ser cridats a files. Aquesta ha estat una constant des que aquest dimecres, Putin anunciés en un discurs a la nació que començava una mobilització parcial de la població. Davant aquest fet, són molts els homes russos que tenen por a haver d'anar a Ucraïna a lluitar a la guerra i busquen solucions desesperades davant una situació desesperada: molts han intentat fugir cap a països com ara Georgia, Armènia o Turquia, fet que va provocar un increment molt sobtat dels preus dels bitllets, alguns superaven els 15.000 dòlars, i fins i tot es van arribar a exhaurir. També van ser molts els qui van optar per intentar fugir del país a través de la frontera amb Finlàndia.
Els que no han pogut fugir, han inundat internet de cerques sobre com trencar-se un braç. Aquesta consulta pot semblar estranya, però els homes que tinguin un braç romput no podran ser cridats a files, fet que és l'objectiu de molts que no en volen saber res d'anar a la guerra. Les altres preguntes que van assaltar als russos després de l'anunci de Putin eren: "quina diferència hi ha entre mobilització parcial i general?, o "quants fills es necessiten per no anar a l'exèrcit".