Ha arribat el dia. El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, es convertirà aquest divendres en el primer gran líder de l'anomenat Sud Global a viatjar a Ucraïna des del començament de la invasió militar russa. Segons sembla, la visita té com a prioritat per al líder asiàtic explorar les perspectives d'una sortida negociada al conflicte entre Kíiv i Moscou.

El viatge de Modi a Kíiv es produeix més d'un any i mig després que el govern ucraïnès es marqués com a prioritat diplomàtica guanyar-se el suport de les potències emergents d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, una estratègia que no ha donat fins ara els resultats esperats. Tal com recorda Efe, les constants invitacions del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no han servit de massa perquè, fins ara, Kíiv no ha aconseguit convèncer els principals líders d'aquestes regions perquè el visitin o el rebin.

Ni el president de la Xina, Xi Jinping, ni el del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, s'han reunit fins ara amb Zelenski, que aspirava que aquests països es distanciessin de Rússia o exercissin sobre el Kremlin certa pressió per posar fi a la guerra o contenir, si més no, les accions de Moscou contra Ucraïna.

La visita de Modi: una victòria diplomàtica d'Ucraïna?

La visita de Modi a Kíiv prevista per a aquest divendres és, a priori, la primera gran victòria d'aquesta estratègia diplomàtica ucraïnesa, però el president indi serà rebut amb Zelenski sense haver renunciat a la relació privilegiada amb Moscou. Segons publiquen mitjans especialitzats aquest mateix dijous, i que recull Efe, l'Índia ha superat la Xina com a principal comprador de cru rus, cosa que fa de Nova Delhi una de les principals fonts de finançament de la maquinària de guerra russa, en un context de sancions occidentals contra els hidrocarburs de Rússia.

La bona sintonia entre Modi i el president rus, Vladímir Putin, va quedar de manifest el 9 de juliol passat, quan el líder indi va abraçar efusivament el seu amfitrió a Moscou tot just unes hores després que Rússia llancés un bombardeig massiu contra Kíiv que va deixar més de quaranta morts. Evidentment, l'abraçada no va deixar indiferent a ningú. El mateix Zelenski es va referir llavors a la càlida trobada de Modi amb Putin com “una gran decepció i un cop dur als esforços de pau”.

Després de la invasió russa d'Ucraïna, i malgrat la pressió dels seus socis d'Occident, Nova Delhi es va convertir en el mercat del petroli rus més gran després d'aprofitar els descomptes oferts per Moscou per fer front a les sancions internacionals, destacava Efe. L'enllaç entre les dues potències es va fer estret durant la guerra freda, quan Moscou va ser gairebé l'únic proveïdor d'armes de Nova Delhi, subministrant fins al 85% de les adquisicions de defensa, una dependència que el país asiàtic encara no ha aconseguit revertir.

L'amistat entre Putin i Modi

Modi, que lidera la democràcia més gran del món, ha donat suport a Putin en convertir l'Índia en un dels pocs clients lleials del petroli i el gas russos durant la guerra de dos anys a Ucraïna. Durant la visita del mandatari indi a Rússia, es va dir que tots dos països estaven negociant perquè Moscou construeixi sis nous reactors nuclears d'alta potència a l'Índia, així com petites centrals nuclears de pròxima generació. Tot i totes les controvèrsies sobre l'energia nuclear, es tracta d'una forma d'energia que no emet emissions de carboni i que s'està convertint ràpidament en part de la resposta de molts països a la crisi climàtica. 

Aquest domini en matèria d'energia nuclear ajuda Putin a conservar la seva posició a l'escenari mundial, malgrat que els Estats Units i Europa el rebutgen per la guerra. I Modi clarament es manté fidel a la tradició de l'Índia d'una política exterior no-alineada, que permet comerciar amb Rússia sense deixar de ser amic d'Occident.

Així doncs, l'abraçada entre els dos líders demostrava que l'amistat havia arribat per quedar-se. L'aprofundiment de la cooperació nuclear, amb sis plantes més, unirà totes dues nacions durant dècades. La construcció de les plantes es pot fer en anys, però també requereixen manteniment regular, millores tecnològiques i un aprovisionament continu d'urani, del qual Rússia disposa en abundància. No ho tindrà fàcil, Zelenski, per posar aquesta amistat en risc. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!