ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna.
Nova sol·licitud d'adhesió a la Unió Europea. En la darrera setmana, s'han realitzat tres peticions. A la d'Ucraïna i Geòrgia, ara se suma la de Moldàvia. La presidenta de la República moldava, Maia Sandu, ha informat aquest divendres que ha signat oficialment la petició d'ingrés a la UE del país que presideix. Ho ha fet en una compareixença televisada, en un pas que assegura que constitueix "un inici del camí europeu clar" cap a la "plena integració". El document també l'han signat el president del Parlament de Moldàvia, Igor Grosu, i la primera ministra Natalia Gavrilita.

En l'acte, Sandu també ha subratllat que "la maduresa d'un poble es veu millor en temps difícils" i ha sostingut que volen "formar part del món lliure". Alhora, la presidenta moldava ha refermat el "compromís" i la "solidaritat" del país amb Ucraïna per la guerra. De fet, aquest dimecres, l'alt representant d'Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, va visitar Moldàvia per constatar la resposta del país davant d'aquesta crisi. Borrell va indicar que "el que estem veient aquí és només una petita part de les conseqüències que suposa aquesta brutal guerra que Rússia està duent a terme contra Ucraïna". Segons les dades de l'Alt Comissionat de l'Organització de les Nacions Unides per als Refugiats, prop de 100.000 persones ucraïneses han arribat a Moldàvia des de l'inici de la invasió russa.

Les peticions de Geòrgia i Ucraïna

La sol·licitud d'adhesió a la Unió Europea per part de Moldàvia es produeix 24 hores després que també ho demanés Geòrgia. La presidenta d'aquest país, Salomé Zurabishvili, va reclamar el dimecres una "fórmula política" per traduir la seva voluntat d'integració comunitària en termes polítics, econòmics i institucionals. En una entrevista a la televisió francesa BFMTV, Zurabishvili admetia que Geòrgia no pot esdevenir membre de la UE "de la nit al dia", que aquest no és un escenari "real", però alhora considera que és el moment que els europeus "facin ara un gest polític". Paral·lelament, la presidenta georgiana recordava que l'entrada a la Unió Europea està formalitzada a la Constitució del país, donat que hi ha "consens" per integrar-s'hi, i anunciava que "ben aviat" formalitzaran la petició.

El dilluns, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, també demanava l'adhesió "immediata" al club comunitari. En aquest cas, Zelenki anava més enllà i feia una crida a fer-ho "sota un procediment especial". En un videomissatge, el mandatari ucraïnès subratllava que agraïa als "nostres socis que estiguin amb nosaltres, però el nostre objectiu és estar amb tots els europeus i, el més important, ser iguals". Zelenski defensava que aquesta decisió seria "el més just" i creia que aquest procediment excepcional era "possible". De fet, fa vuit anys que Ucraïna demana que s'obri el procés per poder adherir-se a la Unió Europea, però Zelenski assevera que, de moment, mai han rebut una resposta al respecte.