La revolta de Wagner contra el Kremlin ha agafat per sorpresa a tothom, dins i fora de Rússia. Durant les primeres hores dels fets i fins a la compareixença del president Vladímir Putin a la televisió russa, el silencia internacional era sepulcral. Ni aliats ni enemics de Moscou s'atrevien a dir res davant de la incertesa de les hores que estaven per venir. Després del discurs del líder rus i, especialment, després de l'anunci
🔴 Rússia després de la revolta de Wagner: caos a l'exèrcit rus i un Putin afeblit
🔴 El grup Wagner atura l'avenç sobre Moscou i Prigojin s'exiliarà a Bielorússia
🔴 Desgavell i quotidianitat: les imatges que deixa la revolta de Wagner a Rússia
Els més entusiastes en el seu posicionament han estat els aliats de Putin. A escala nacional, poc després de la seva compareixença diversos diputats es van posicionar de part seva. El suport internacional ha trigat més a arribar. Després de la treva amb Wagner, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha enviat una "abraçada de solidaritat i suport" al seu homòleg rus. En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de Nicaragua, Daniel Ortega, qui ha afirmat que "estan sempre pendents".
Per altra banda, els països enfrontats amb Moscou han estat molt més silenciosos. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat en una trucada telefònica amb els mandataris de França, Alemanya i el Regne Unit per discutir "la situació a Rússia". Tot el que ha transcendit d'aquestes trucades és que tots els implicats han reforçat "el seu suport indestructible a Ucraïna". Des d'entitats com el G7 o la mateixa feien comunitats molt formals i distants, afirmant que monitoraven la situació i poc més.
Ucraïna posa el dit a la nafra
Ningú ha estat més sorolls i ràpid en carregar contra Rússia com Ucraïna, com era d'esperar. La presidència ucraïnesa considera que el cap del grup de mercenaris russos Wagner, Ievgueni Prigojin, ha humiliat el Kremlin i ha evidenciat el desgast del poder del president Vladímir Putin, malgrat la seva renúncia a avançar sobre Moscou després de negociar retirada amb Bielorússia.
Kíiv ha explotat la incertesa per baixar la moral del seu enemic amb declaracions dels líders ucraïnesos que posaven el dit a la nafra. Per exemple, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha carregat amb força contra el lideratge de Putin i ha assenyalat la seva debilitat: "Rússia va utilitzar la propaganda per emmascarar la seva debilitat i l'estupidesa del seu govern. I ara hi ha tants caos que cap mentida no ho pot amagar. I tot això és un sol home (...) encara que no sigui capaç de portar res més. La feblesa de Rússia és evident. Una debilitat a gran escala".