El món viu actualment la crisi humanitària més gran des que va acabar la Segona Guerra Mundial, segons ha advertit Nacions Unides, que ha expressat de nou la seva alarma sobre el risc de fam d'uns 20 milions de persones.
"Estem en un moment crític de la història. Ja des de principis d'any ens estem enfrontant a la crisi humanitària més important des de la creació de l'ONU", denuncia al Consell de Seguretat el cap humanitari de l'organització, Stephen O'Brien.
A aquesta situació se suma ara una possible fam generalitzada al Sudan del Sud, Somàlia, el Iemen i el nord-est de Nigèria. Així, la situació ha empitjorat i la dinàmica dels últims mesos no convida a l'optimisme, més aviat al contrari. Al febrer l'ONU va alertar que uns 20 milions de persones en aquests països estan en situació de fam o en risc creïble de caure en ella en els propers sis mesos.
L'organització només utilitza el terme fam quan es reuneixen en una zona certs nivells de mortalitat, desnutrició i gana, situacions extremes i molt poc habituals. De fet, representen tot just una desena de casos en les últimes tres dècades.
"Sense un esforç global col·lectiu i coordinat, la gent simplement morirà de gana", ha insistit avui O'Brien, que va informar el Consell de les seves recents visites al Iemen, Sudan del Sud i Somàlia per avaluar la situació humanitària.
Una "injecció immediata" per revertir la solució
El responsable de Nacions Unides va dir que és necessària una "injecció immediata de fons" per atendre les necessitats en aquests tres països i el nord-est de Nigèria. Concretament, es necessiten 4.400 milions de dòlars per al juliol i "aquest és un cost detallat, no una xifra per negociar", va afirmar.
Al febrer, Nacions Unides havia assenyalat que era fonamental reunir aquesta quantitat abans de finals de març. Tot i no haver-hi una data concreta fixada, els diners, van insistir llavors, es necessiten en qualsevol cas de forma molt urgent per poder respondre a aquestes crisis.