Les russes tornen a sortir al carrer contra la mobilització de Putin. Centenars de dones han sortit aquest diumenge a la ciutat de Iakutsk per protestar contra la guerra a Ucraïna, i la mobilització militar parcial ordenada per Moscou aquesta setmana, que afecta desproporcionadament les zones rurals i més remotes de la Federació russa. Sota el lema "no al genocidi", les dones han reclamat la fi de la invasió i el retorn dels seus fills del front, tal com han informat mitjans locals. Segons aquestes informacions i els vídeos que circulen per les xarxes, la policia hauria actuat per reprimir la manifestació, que s'ha saldat amb algunes detencions. Les associacions prodrets civils de Rússia calculen que unes 2.000 persones han estat detingudes pels agents de l'autoritat arreu del país, en el marc de les protestes que han aflorat arran del decret de mobilització.
Les dones de zones remotes, contra la mobilització
El lloc on ha esdevingut la protesta aquest diumenge és una de les parts més remotes del país, i una de les ciutats més gran del món no accessible per carretera. També a l'altra punta del país, a Daguestan, han sortit a protestar pares de joves enviats a Ucraïna, i han estat rebuts per la policia que ha disparat trets a l'aire. A Novossibirsk tambe hi ha hagut protestes, i han sorgit imatges d'una dona intentant convèncer els antiavalots perquè s'uneixin a la manifestació.
És precisament en zones com aquesta on Moscou estaria efectuant més reclutaments, molt desproporcionadament respecte a les zones urbanes i densament poblades, aprofitant-se de la baixa capacitat d'organització política de les minories ètniques i els pocs recursos que es tenen, que fan més fàcil la repressió. Però Putin no ha de subestimar el poder de les mares afectades per la guerra, sobretot tenint en compte el precedent de Txetxènia i les manifestacions que han ressorgit arran de la mobilització militar parcial. Les mares dels reservistes convocats van decidir concentrar-se aquest dijous a la plaça principal de Grozni, la capital txetxena, per protestar contra els reclutaments. El canal Adat1 exposava que diverses dones havien protestat el centre de la ciutat en contra que els seus fills siguin enviats a Ucraïna, i algunes haurien estat detingudes.
El poder de les mares
No s'ha de menysprear el poder de les mares i familiars dels soldats caiguts a l'hora de fer trontollar la propaganda de l'Estat rus. Sovint es diu que la guerra de Txetxènia la van aturar les mares russes (o el Comitè de Mares de Soldats de Rússia) que van exigir saber la veritat sobre els seus fills desapareguts. En aquest conflicte, moltes de les tropes (es calcula que 9 de cada 10) també eren reclutes amb poc entrenament militar. A finals dels noranta, un grup de mares russes van viatjar fins al front per exigir els comandants que deixessin retornar els seus fills. Aquestes dones també van organitzar protestes massives contra la guerra per esclarir el parer desconegut dels seus familiars i demanar la fi del servei militar obligatori. Heus aquí les imatges de les dones que van aconseguir protestar i veure els seus fills enmig de la guerra.