El príncep Karim al Hussaini Agakan IV, filantrop i líder espiritual dels musulmans ismaelites, ha mort aquest dimarts a Lisboa amb 88 anys. La seva fundació, Xarxa de Desenvolupament Agakan (AKDN, per les seves sigles en anglès), informa en un comunicat de la mort del 49è imam dels musulmans xiïtes ismaelites i "descendent directe del profeta Mahoma", que ha traspassat envoltat de la seva família. La nota agrega que, després de la defunció, s'anunciarà ben aviat el seu successor designat com a líder religiós dels entre 12 i 15 milions d'ismaelites que es calcula que hi ha al món. Conegut per les seves mansions opulentes i el seu gust per les curses de cavalls, l'esquí i les festes, el multimilionari Karim al Hussaini Agakan va ser un protagonista habitual protagonista de la premsa rosa. També es va donar a conèixer per la seva tasca com a filantrop en matèria d'educació i desenvolupament social.
Els ismaelites són una minoria musulmana xiïta que des del segle XIX concedeix el títol d'agakan al seu imam, al qual se li atribueix una descendència directa de Mahoma. Aquest títol va ser atorgat per primera vegada a Aga Hassanaly Shah pel xa de Pèrsia en la dècada de 1830. Els imants no tenen control sobre cap territori en concret, però exerceixen la seva influència a través de l'AKDN i són tractats com a caps d'Estat. Portugal acull una de les majors comunitats ismaelites a Europa, amb entre 8.000 i 10.000 persones, i fa deu anys, el govern portuguès i l'Agakan van signar un acord per a establir la seu mundial de l'imam ismaelita a Portugal. Tres anys després, l'Agakan va designar oficialment el palau Henrique de Mendoça, a Lisboa, com a seu global de l'Imamat ismaelita. Entre els honors que va rebre al llarg de la seva vida destaca el de "sa altesa", concedit per la reina Isabel d'Anglaterra en 1957, i el de "sa altesa reial" que li va ser atorgat dos anys més tard pel llavors xa de l'Iran.
Nascut a Suïssa el 1936, fill del príncep Aly Khan i la princesa Tajuddawlah Aly Khan, es va criar en aquest país i a Kenya. Estudiava a Harvard quan va ser nomenat amb tan sols 20 anys imant dels musulmans ismaelites el 1957 pel seu avi, sir Sultan Mahomed Shah Agakan, que es va saltar una generació en la successió per a modernitzar la dinastia. Després de la seva designació, va interrompre els seus estudis durant 18 mesos per a recórrer els països de l'imamat i va tenir diverses cerimònies d'entronització en ciutats com Dar al Salam, Nairobi, Kampala, Karachi i Bombai. Segons destaca la seva fundació, des que va ser nomenat líder espiritual i en el marc de les seves responsabilitats es va involucrar en el desenvolupament de llocs a tot el món, "amb una visió de l'islam com una fe espiritual i de reflexió".
Milionari empresari del luxe
Malgrat la seva dedicació a tasques altruistes, Agakan també es va fer famós per les seves mansions opulentes i el seu gust per les carreres de cavalls i l'esquí. No se sap amb certesa a quant ascendia la seva milionària fortuna. Dues vegades casat i amb quatre fills, va crear un imperi empresarial que va des del sector bancari fins als hotels. En els anys 60 va fundar l'enclavament turístic de luxe de Porto Cervo, a Sardenya (Itàlia), i el club de iots Costa Smeralda, que es va convertir en un pol d'atracció de la reialesa europea, actors de Hollywood i famosos de l'època. Així i tot, en les entrevistes es definia com un líder religiós més que empresari i afirmava estar centrat a combatre la pobresa promovent l'autonomia de les persones i la cultura.