L'exministre principal d'Escòcia i líder històric del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, ha mort de forma sobtada aquest dissabte als 69 anys. Es trobava a la ciutat d'Ohrid, a Macedònia del Nord, on divendres havia participat en un fòrum sobre diplomàcia cultural, i segons ha informat la BBC, s'ha "desplomat", informació que ha confirmat també l'oficina de l'expresident del país balcànic Gjorge Ivanov. Salmond va dirigir el país escocès entre el 2007 i 2014 i va ser l'impulsor del referèndum d'independència que Escòcia va celebrar el 2014. El resultat no va ser positiu per a l'independentisme, que va perdre amb un 45% dels vots respecte al 55% que va avalar la permanència al Regne Unit, fet que va dur Salmond a dimitir. El 2018 també va abandonar l'SNP, partit que havia liderat entre 1990 i el 2000 i entre 2004 i 2014, i va fundar el partit Alba, a través del qual va seguir treballant per la independència escocesa, convençut que acabaria sent una realitat en la pròxima dècada. "No sé si hi haurà un altre referèndum o no, però crec que escòcia serà independent abans que em mori", afirmava en una entrevista recent, amb motiu del desè aniversari del referèndum.
🟡 Deu anys del referèndum d'Escòcia: la consulta que Espanya va denegar a Catalunya
La mort del líder nacionalista ha estat del tot inesperada, i de fet, tan sols quatre hores abans que es confirmés, estava actiu a les xarxes socials. Salmond havia escrit un fil a la xarxa X criticant que l'actual ministre principal d'Escòcia, John Swinney, de l'SNP, hagués assistit al Consell de les Nacions i les Regions, un òrgan intergovernamental que aplega representants de Gal·les, Escòcia, Irlanda del Nord i de comtats d'Anglaterra, ja que considerava que això suposa devaluar la posició d'Escòcia. "Part de tornar-se independent és pensar de manera independent, no servil. John hauria d'haver rebutjat educadament la reunió dient 'Escòcia és un país, no un comtat'", defensava Salmond en el seu últim missatge públic.
El món polític s'acomiada d'Alex Salmond
La mort d'Alex Salmond ha provocat les reaccions de la classe política al Regne Unit, incloent-hi simpatitzants i detractors de la seva causa. El seu antic partit, l'SNP, l'ha reconegut com un "tità" del moviment independentista i el responsable d'haver fet augmentar el suport al partit fins a arribar al govern d'Escòcia. L'actual primer ministre principal d'Escòcia, John Swinney, a qui Salmond havia criticat hores abans del seu traspàs, ha expressat el "xoc i la tristesa" que li ha provocat la notícia. "Va treballar incansablement i va lluitar sense por pel país que estimava i per la seva independència. Va portar el Partit Nacional Escocès dels marges de la política escocesa al govern i va portar Escòcia molt a prop de convertir-se en un país independent", ha reivindicat. El secretari general del partit Alba, Christopher McEleny, ha publicat un missatge a X dirigit a Salmond en el qual li ha agraït "les lliçons, consells, l'orientació, l'amor i l'amistat" i també, "tot el que ha fet per Escòcia". "Durant molts anys vas ser el pare de la nació i durant uns quants anys has estat un pare per a mi. El nostre somni viurà per sempre", ha expressat.
El primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, ha destacat el "llegat durador" de Salmond, a qui ha definit com "una monumental de la política escocesa i britànica". El líder conservador i exprimer ministre britànic Rishi Sunak ha reconegut que "Alex Salmond va ser una figura enorme" en la política del Regne Unit. "Si bé no estava d'acord amb ell en la qüestió constitucional, no es podia negar la seva habilitat per al debat ni la passió per la política. Que descansi en pau", ha dit. La portaveu del Partit Laborista d'Escòcia, Anas Sarwar, ha rendit tribut a "una figura central" de la política escocesa durant tres dècades, de qui ha afirmat que "la seva contribució al panorama polític escocès no es pot subestimar". "Cal que reconeguem el servei de Salmond al nostre país com a ministre principal", ha asseverat.