La jove Armita Garavand ha mort aquest dissabte després de passar 28 dies en coma per un suposat altercat amb les autoritats per no portar el vel islàmic en el metre de Teheran, ha informat l'agència estatal IRNA. Les autoritats iranianes han defensat que la jove de 16 anys es va colpejar el cap després de sofrir una baixada de tensió en el metre de la capital, però grups de drets humans han denunciat que va ser agredida per no cobrir-se amb l'obligatori vel islàmic.

Versions contraposades

“Desafortunadament, el dany cerebral li va provocar un coma i ha mort fa uns minuts”, ha indicat IRNA. L'agència estatal ha informat que la jove ha rebut un “extens tractament mèdic en els seus 28 dies d'hospitalització en una unitat de cures especials”. Una vegada més va repetir la versió oficial que Garavand va sofrir l'1 d'octubre una baixada de tensió quan entrava en un vagó del metre, va caure a terra i es va colpejar el cap, la qual cosa va provocar una aturada cardíaca, la disminució de l'oxigenació cerebral i un edema en el cervell.

Imatges de seguretat difoses per IRNA mostren com Garavand i dues amigues entren en uns dels vagons del metre de la capital i a continuació dues d'elles surten carregant a la tercera, vídeo que han usat les autoritats per a demostrar que no es va produir cap agressió.

Amnistia Internacional, no obstant això, va afirmar que el vídeo ha estat manipulat amb l'acceleració de fotogrames en quatre seccions i hi ha lapses de més de tres minuts en la gravació feta pública. L'organització kurda de drets humans Hengaw, amb seu a Oslo, ha denunciat que la jove va ser agredida per no portar el vel islàmic, obligatori al país des de 1983.

Cas similar al de Mahsa Amini

El cas és similar al de la jove Mahsa Amini, qui va morir fa poc més d'un any després de ser detinguda per l'anomenada policia de la moral per no portar ben posat el vel islàmic, una mort que les autoritats van atribuir a causes naturals. La seva mort va provocar fortes protestes que durant mesos van demanar la fi de la República Islàmica i només van desaparèixer després d'una repressió que va causar 500 morts, la detenció d'almenys 22.000 persones i en les quals van ser executats set manifestants, un d'ells en públic.

El primer aniversari de la mort d'Amini es va commemorar el 16 de setembre enmig d'una forta repressió i un enorme desplegament de forces de seguretat, i només es van produir tímides protestes. En els últims mesos el govern iranià aquesta tractant de reimposar l'ús del vel, amb la presència de patrulles als carrers, la denegació de serveis i l'aprovació d'una llei que endureix els càstigs per no cobrir-se el cabell.