L'activista i analista militar Daniel Ellsberg, conegut per haver filtrat a la premsa el 1971 els anomenats "Papers del Pentàgon" sobre la guerra del Vietnam, una de les filtracions més grans de la història dels Estats Units, ha mort aquest divendres a 92 anys. La família ha confirmat en un comunicat que Ellsberg ha mort a la seva residència de Kensington (Califòrnia) mesos després d'haver anunciat al seu entorn proper que patia un càncer de pàncrees, informa l'agència Efe.

Ellsberg, que va treballar per al Departament de Defensa dels Estats Units, és conegut per haver filtrat el 1971 els Papers del Pentàgon al diari The New York Times, en què es va revelar que l'Administració de Richard Nixon (1969-1974) enganyava la ciutadania sobre la guerra del Vietnam i sabia que no podia guanyar el conflicte. La publicació dels Papers del Pentàgon va tenir un gran impacte mediàtic als Estats Units i va augmentar l'oposició de la ciutadania en contra de la guerra.

Ellsberg va anar a judici acusat d'espionatge, però el jutge va declarar nul el procés el 1973 després de detectar que el govern havia punxat el telèfon de l'acusat, entre altres irregularitats. L'analista va formar part de l'equip del Pentàgon al qual el llavors secretari de Defensa, Robert McNamara, va encarregar el 1967 elaborar un informe sobre la guerra del Vietnam.

A mesura que augmentava l'oposició al conflicte, Ellsberg, un pacifista convençut, va començar a treure de l'oficina còpies dels anomenats "Papers del Pentàgon", un informe de més de 7.000 pàgines, que va lliurar al periodista Neil Sheehan del New York Times.

Un cas que va marcar la història dels EUA

Després que el Times comencés a publicar els documents, l'Administració de Nixon va aconseguir una ordre judicial per emmordassar el diari i frenar-ne la difusió, de manera que Ellsberg va començar a filtrar-los a altres mitjans de comunicació, com The Washington Post. Els diaris van aconseguir que el Tribunal Suprem els permetés seguir amb la publicació, una decisió considerada històrica per a la llibertat de premsa dels Estats Units.

La mort d’Ellsberg coincideix amb l'acusació judicial d'aquest dijous contra Jack Teixeira, el jove membre de la Guàrdia Nacional que va filtrar documents del Pentàgon sobre la guerra d'Ucraïna. Teixeira, detingut el 13 d'abril, va penjar a internet informació que donava detalls sobre els plans dels Estats Units i l'OTAN per reforçar l'ofensiva ucraïnesa contra Rússia i apuntava que Washington podria haver espiat alguns dels seus aliats, com la mateixa Ucraïna, Corea del Sud i Israel.

Alguns analistes van comparar el seu potencial impacte al provocat el 2013 per Edward Snowden, quan va exposar l'abast dels programes d'espionatge massiu que els Estats Units van posar en marxa després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.