La dona embarassada i el nadó que esperava van morir finalment després de l'atac rus a un hospital de Mariúpol el passat 9 de març. La fotografia d'ella, estirada i portada per militars ucraïnesos cap a fora del centre per intentar salvar-la, és una de les imatges de referència d'aquests primers quinze dies de guerra que il·lustren l'horror i els atacs sense interrupcions que viuen els civils del país. El fotoperiodista Evgeniy Maloletka va captar aquest moment.
Mentre era evacuada, es va veure la dona acariciant-se la part baixa de l'abdomen ple de sang mentre els socorristes la precipitaven entre les runes de la ciutat assetjada de Mariúpol, la seva cara blanquejada reflectia la seva sorpresa pel que acabava de viure. Posteriorment, va ser traslladada d'urgència a un altre hospital, però més a prop de la primera línia, on els metges van treballar per mantenir-la amb vida. En adonar-se que estava perdent el seu nadó, la dona va suplicar als metges que acabessin amb ella: "Mateu-me ara!". El cirurgià encarregat d'atendre-la, Timur Marin, va trobar-se amb la pelvis de la dona aixafada i el maluc fora de lloc. Finalment, els metges van decidir provocar el part per cesària, però "no va mostrar signes de vida", ha explicat el cirurgià i ja va néixer mort. Posteriorment, van intentar salvar la mare: "Més de 30 minuts de reanimació que no van servir per a res, ella també va morir", explica Marina AP. En el caos posterior a l'atac aeri, els metges no van tenir temps de saber la identitat ni el nom de la dona. Finalment, el seu pare i el marit van identificar el cadàver i van evitar que el cos de la dona i la criatura acabessin a les fosses comunes excavades per als centenars de morts d'aquesta ciutat.
El fotoperiodista Maloletka està retratant els atacs ordenats pel president rus Vladímir Putin a la població més vulnerable d'Ucraïna. En els darrers dies s'ha centrat en la ciutat de Mariúpol i com sobreviuen les dones embarassades, el relat de parts enmig de bombes o famílies plorant per la mort dels seus fills adolescents. Anteriorment, Maloletka també s'havia centrat en la revolta popular del Kazahkstan de principis d'any. Les protestes per l'augment dels preus dels carburants es van traduir en una revolta pública oberta per un conjunt de greuges molt més ampli. Els enfrontaments amb les forces de seguretat van provocar la mort de desenes de manifestants, i el 5 de gener, el president kazakh Kassym-Jomart Tokayev va demanar ajuda de seguretat a Moscou per ajudar-lo a intentar mantenir-se al poder.
En paral·lel, al mateix hospital infantil i maternal de Mariúpol també va donar la volta al món el cas de la jove ucraïnesa Mariana Vishegirskaya, més coneguda per la fotografia que li van fer immediatament després que les forces armades russes bombardegessin l'hospital, que ha donat a llum a una nena, la Veronika. El cas va arribar fins al mateix Consell de l'ONU, dedicat a la suposada producció d'armes biològiques a Ucraïna, on el tema de la jove bloguera embarassada va ser assenyalat pel primer ambaixador rus Vasili Nebenya, que va assegurar que en la guerra d'informació sobre Ucraïna "s'ha mostrat una imatge falsa d'una bloguera ucraïnesa" i ha al·ludit a una teoria de la conspiració sobre el bombardeig a l'hospital. Per contra, el seu homòleg ucraïnès ha mostrat les primeres fotos de la bebè nounada. "(Mariana) va tenir una nena molt sana anit, es diu Veronika, aquí està amb el seu pare", ha dit davant els diplomàtics del Consell.
Ella es Mariana Vishegirskaya. Hace unas horas sobrevivió al ataque al hospital infantil de Mariupol y hoy nació su hija pic.twitter.com/Py5d39Ia4U
— Gabriela Frías (@gfrias) March 11, 2022
Tant l'ambaixador adjunt rus a l'ONU com l'ambaixada russa a Espanya van denunciar a Twitter que les informacions publicades sobre el bombardeig d'aquest hospital eren falses. Un hospital que, segons Rússia, "havia estat desallotjat", de manera que en el seu interior només s'hi trobaven militars ucraïnesos d'ideologia nazi. En el cas del tuit de l'ambaixada russa a Espanya, va ser posteriorment eliminat per la mateixa xarxa social en considerar que el seu contingut no era cert i infringia les normes de Twitter. Fonts de l'ONU van confirmar a Efe que l'hospital infantil-maternitat estava en funcionament en el moment de l'atac i que hi havia dones i nens.