Yamila al-Shanti, la primera dona a ocupar una posició a l'oficina política del grup islamista palestí Hamàs, ha mort aquest dimecres a la nit a casa seva a la ciutat de Gaza a causa d'un bombardeig israelià, ha informat aquest dijous el Consell Legislatiu Palestí (PLC) i recull Efe. En un comunicat publicat a la seva pàgina de Facebook, el Consell ha destacat que Al-Shanti va passar una vida dedicada i de sacrifici "per la causa palestina" i va desenvolupar "un paper important i notable en la tasca parlamentària, acadèmica, política, de defensa i educativa".

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i el balanç de morts
 

Nascuda el 1957 al camp de refugiats de Jabalia, a la Franja de Gaza, Al-Shanti va ser membre del PLC i una figura prominent a Hamàs fins al punt que es va convertir en la primera dona escollida per ocupar un lloc a l'oficina política del grup el 2021. Aleshores va dir en unes declaracions a la televisió Al-Aqsa que la presència de dones en el lideratge de Hamàs seria una contribució valuosa per al futur de l'organització.

"Com a part del moviment de dones, no hem estat abans a l'oficina política de Hamàs, però hem participat al grup i en la presa de decisions des d'abans", va remarcar en aquell moment. Amb estudis de llengua anglesa, Al-Shanti va ser el 2006 una de les dones que elegides diputades dins de la llista electoral de Hamàs. Va ser sempre una figura molt activa dins del moviment femení del grup a Gaza i, de fet, va fundar l'organització de dones de Hamàs.

Segons xifres actualitzades de l'ONU, des que el 7 d'octubre Hamàs va llançar un atac terrorista contra Israel han mort a Gaza 3.478 persones, 853 dels quals nens, i 12.500 han resultat ferides a causa de la resposta militar israeliana. A ells cal sumar-hi unes 1.300 persones mortes i 4.562 ferides a Israel (gairebé totes en els atacs terroristes del 7 d'octubre) i 64 morts (18 d'ells nens) i 1.284 ferits a Cisjordània, a mans de forces israelianes o en enfrontaments amb colons.

Ball de xifres de morts a Gaza i Israel

El ministeri de salut de Gaza ha dit que 3.478 persones han mort a Gaza des que va començar la guerra i més de 12.000 han resultat ferides, la majoria dones, nens i gent gran. Paral·lelament, més de 1.400 persones a Israel han mort, la majoria civils assassinats durant la incursió mortal de Hamàs el 7 d'octubre.

Els líders àrabs han dit al secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken, que ha estat travessant la regió la setmana passada, que s'oposen al càstig col·lectiu contra els palestins comuns, que temen que desencadenin disturbis regionals. La por entre els líders mundials i els diplomàtics és que la guerra s'estengui més enllà dels límits de Gaza, amb Hezbollah al Líban i el seu partidari l'Iran obrint nous fronts importants en suport de Hamàs.

El govern israelià ha assolit una posició militar siriana al sud del país devastat per la guerra, segons una ONG de seguiment de la guerra. L'Observatori Sirià dels Drets Humans, amb seu al Regne Unit, que té una àmplia xarxa de fonts al país, ha dit que es podia sentir el so de les explosions als Alts del Golan. L'atac denunciat a Síria va coincidir amb l'anunci de l'exèrcit israelià d'atacs contra "posicions terroristes" de Hezbollah al Líban.

L'ajuda humanitària podria arribar a divendres

Des que va començar l'atac de Hamàs a Israel, tots els passos a Gaza estan tancats. Pocs dies després, la població es va quedar sense electricitat, aigua i combustible. En aquest context, i amb bombardejos constants, els habitants de la franja han hagut de fer front a la situació sense pràcticament res. Fa dies que s'alertava de la falta de medicaments i subministraments per als hospitals, però no només. Diversos camions d'ajuda humanitària s'esperaven a l'altra banda de la frontera, a Egipte. Però l'ajuda no ha entrat per ara. Aquest dijous s'ha sabut que podria començar a arribar a partir del divendres. Vint camions que transporten ajuda humanitària a Gaza podrien creuar el pas de Rafah amb Egipte molt aviat, potser divendres mateix, segons funcionaris de la Casa Blanca, perquè primer Egipte ha de reparar la carretera a través de la frontera que hauria quedat destrossada pels atacs aeris d'Israel. 

Més de 200 camions i unes 3.000 tones d'ajuda estan posicionats prop del pas de Rafah, que cal recordar que és l'única connexió entre Gaza i Egipte, segons ha dit el cap de la Mitja Lluna Roja de la zona, Khalid Zayed. Però la Casa Blanca ha assenyalat que permetrà el pas de 20 camions.  Aquest acord, malgrat semblar petit, ha estat un gran pas. Ara bé, es calcula que l'ajuda que podria arribar serà inferior a les necessitats percebudes. El cap de l'ajuda de l'ONU, Martin Griffiths, ha dit al Consell de Seguretat, aquest dimecres, que l'organització buscava portar les entregues d'ajuda a Gaza a 100 camions per dia, el nivell abans del conflicte entre Israel i Hamàs.