L'alt representant de Nacions Unides per a l'Aliança de Civilitzacions, Miguel Ángel Moratinos, considera que "no hi ha un xoc de civilitzacions a la guerra d'Ucraïna" i que "Europa i Occident han d'evitar caure en la temptació de voler imposar la denominada 'civilització occidental' a la resta del món".

El diplomàtic, a sengles articles publicats en 'The Guardian' i 'El Confidencial', considera que "ningú no podia imaginar-se un deteriorament tan ràpid i tan greu com el que acabem de viure amb la invasió russa a Ucraïna i el perill d'una desestabilització internacional generalitzada". Mostra la seva condemna "absoluta" a la violació dels principis i objectius de la Carta de les Nacions Unides per part de la Federació Russa, membre permanent del Consell de Seguretat de Nacions, màxim òrgan responsable del manteniment de la pau i seguretat internacionals, i la plena solidaritat amb el govern i el poble d'Ucraïna. "Això porta a oferir tot el nostre suport als ucraïnesos que es defensen amb valentia i a tots aquells que escapen de les atrocitats de la guerra", conclou.

El diplomàtic reclama mobilitzar tots els esforços per aconseguir de manera immediata un alto el foc i evitar més pèrdues de vides humanes i posar punt final a la destrucció d'infraestructures i al sofriment del poble ucraïnès.

L'alt representant destaca el fracàs absolut de la diplomàcia. I es pregunta "com és possible que el sistema de prevenció, mediació i negociació diplomàtica no hagi estat capaç d'aturar l'atac i invasió d'Ucraïna? Tot això ens hauria de portar a revisar l'eficàcia i credibilitat de les institucions i organitzacions internacionals, i en particular l'organisme màxim en matèria de garantir la pau i la seguretat: el Consell de Seguretat i el dret a vet".

L'exministre espanyol ressalta el col·lapse d'un concepte tant revolucionari com necessari: "el sistema de seguretat col·lectiva". Aquest sistema s'havia aconseguit introduir en el concert de nacions després de molts segles de guerres i vessament de sang, i per contrarestar els resultats nefastos del denominat "equilibri de poders". "Ningú no pot sentir-se segur si l'altre se sent insegur. Aquest pacte implícit és el que s'ha trencat amb la invasió a Ucraïna", explica.

Moratinos reclama "no caure en la temptació de retornar a un món obsolet de blocs i zones d'influència que semblava ja oblidat i de prioritzar un enfocament exclusivament militar centrat en el rearmament. La dada positiva ha estat la unitat del món occidental, ja sigui dins de l'OTAN, la relació transatlàntica, i ressorgir d'una Unió Europea que desperta de la seva llarga letargia economicosocial, i es presenta finalment com un actor rellevant en l'escena internacional".

L'alt comissariat considera que en la guerra d'Ucraïna "no hi ha xoc de civilitzacions entre Occident i Rússia. Rússia ha estat, ha viscut i és un Estat on la cultura, la religió i la llengua formen part d'una civilització comuna amb Occident i Europa. Amb trets específics pertanyents a aquesta "ànima russa", però no ens hem de deixar portar per vells impulsos de confrontació est-oest. Cal posar fre a una "russofòbia", avui dia sense límits. Europa i Occident han d'evitar caure en la temptació de voler imposar la denominada "civilització occidental" a la resta del món", conclou.

Finalment, alerta sobre "creixents atacs cibernètics en àmbits claus del funcionament de les nostres societats amb implicacions molt perilloses i destructives. La tasca prioritària en aquests moments és parar la guerra. La diplomàcia ha de recuperar-se i utilitzar-se immediatament".