ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Rússia ha tornat a atacar els mitjans de comunicació ucraïnesos, així seguint en la seva línia censuradora contra tot canal informatiu contrari al Kremlin. L'exèrcit rus ha bombardejat una torre de televisió a prop de la ciutat de Rivne, a l'oest d'Ucraïna i 9 persones han resultat mortes per aquest atac rus. "A les 16 hores GMT, podem declarar que hi ha 9 morts i 9 ferits", ha indicat a la premsa local Vitaly Koval el responsable de l'administració local, precisant que "dos míssils" han col·lidit contra l'antena de televisió de la localitat d'Antòpil, a 15 quilòmetres a l'est de Rivne.

 

Més morts civils

La dona embarassada i el nadó que esperava van morir finalment després de l'atac rus a un hospital de Mariúpol el passat 9 de març. La fotografia d'ella, estirada i portada per militars ucraïnesos cap a fora del centre per intentar salvar-la, és una de les imatges de referència d'aquests primers quinze dies de guerra que il·lustren l'horror i els atacs sense interrupcions que viuen els civils del país. El fotoperiodista Evgeniy Maloletka va captar aquest moment. Mentre era evacuada, es va veure la dona acariciant-se la part baixa de l'abdomen ple de sang mentre els socorristes la precipitaven entre les runes de la ciutat assetjada de Mariúpol, la seva cara blanquejada reflectia la seva sorpresa pel que acabava de viure. Posteriorment, va ser traslladada d'urgència a un altre hospital, però més a prop de la primera línia, on els metges van treballar per mantenir-la amb vida. En adonar-se que estava perdent el seu nadó, la dona va suplicar als metges que acabessin amb ella: "Mateu-me ara!".

 El cirurgià encarregat d'atendre-la, Timur Marin, va trobar-se amb la pelvis de la dona aixafada i el maluc fora de lloc. Finalment, els metges van decidir provocar el part per cesària, però "no va mostrar signes de vida", ha explicat el cirurgià i ja va néixer mort. Posteriorment, van intentar salvar la mare: "Més de 30 minuts de reanimació que no van servir per a res, ella també va morir", explica Marina AP. En el caos posterior a l'atac aeri, els metges no van tenir temps de saber la identitat ni el nom de la dona. Finalment, el seu pare i el marit van identificar el cadàver i van evitar que el cos de la dona i la criatura acabessin a les fosses comunes excavades per als centenars de morts d'aquesta ciutat.

Rússia i la Xina

El 2 de març, quan encara no s'havia complert una setmana de la invasió russa d'Ucraïna, Vladímir Putin va rebre un cop molt dur i que no s'esperava. La Xina de Xi Jinping va fer evident el seu distanciament amb Rússia i va optar per solidaritzar-se amb la situació en què es troba Ucraïna, que des de llavors no ha millorat sinó el contrari: l'exèrcit rus continua bombardejant ciutats i corredors humanitaris mentre avança cap a l'oest, en direcció Polònia. Ahir per exemple van atacar zones a només 25 quilòmetres de la frontera amb la Unió Europea, motiu pel qual des dels Estats Units recorden que si Rússia ataca un territori de l'OTAN aquest conflicte s'acabarà convertint en la Tercera Guerra Mundial, en paraules del seu president, Joe Biden. Ara, quan l'atac a Kíiv sembla imminent, des de Washington adverteixen que davant el fracàs de la invasió, que no està avançant tan ràpid com Putin esperava, el govern rus ha demanat armes a la Xina, sense concretar quina mena de material ha requerit ni en quines condicions. Segons fonts de l'Administració dels Estats Units a mitjans nord-americans, el primer requeriment es va produir el mateix dia de la invasió, el 24 de febrer.