La mort de Hassan Nasrallah, confirmada tant per Hezbollah com per l'exèrcit israelià, ha suposat el cop més dur contra la milícia xiïta en els seus 42 anys d'història. El grup ara s'enfronta al repte d'escollir un nou cap: qui el substituirà com a líder? Totes les mirades se centren sobre l'home considerat àmpliament com el seu hereu, Hashem Saf al Din, que aquest divendres es donava per mort i ara sembla que es viu.

Qui era Hassan Nasrallah, el líder de Hezbollah mort per Israel?


Safi al Din és clergue i el cap del Consell Executiu de Hezbollah, a més de cosí matern de Nasrallah i excap del Consell de la Jihad per supervisar les operacions militars. Nascut el 1964 a Deir Qanun En Nahr (sud del Líban), ha estat connectat des del principi amb la cúpula de la milícia i va escalar posicions aviat des del seu nomenament com a membre de l'òrgan consultiu el 1995. Com la majoria dels clergues xiïtes, va fer els seus estudis islàmics fins al 1994 a les ciutats sagrades de Nayaf (Iraq) i Qom (Iran), on hi ha les principals escoles per tothom qui aspiri a convertir-se en un Gran Aiatol·là.

Hashem Safi al Din i la reorganització de Hezbollah

És una persona molt influent, ja que es va criar en una família molt respectada en el sud del Líban i el seu germà és el portaveu de la milícia a l'Iran, el principal suport del moviment polític i armat del grup. A més, la seva relació amb la República Islàmica es va tornar personal el 2020: el seu fill es va casar amb la filla de Qasem Soleimani, el comandant de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària que fou assassinat aquell mateix any per un bombardeig dels Estats Units sobre Bagdad.

Com la majoria dels alts càrrecs de Hezbollah, Safi al Din va ser designat terrorista pels Estats Units el 2017, ja que és un "membre clau" del grup. Cal recordar que l'organització és titllada de terrorista per Israel i els EUA, mentre que la Unió Europea només fa servir aquest adjectiu amb la seva branca armada. És considerat el successor de Nasrallah des del 2006, quan Israel i Hezbollah van lliurar una breu però intensa guerra d'un mes. I, com el seu cosí, gairebé no ha aparegut en públic des dels enfrontaments fronterers amb l'estat hebreu iniciats l'octubre de l'any passat. 

Hashem Safi al Dine, futur lider Hezbollah
Hashem Safi al Din, el possible nou líder de Hezbollah

Tot i que la successió de Safi al Din sembli clara, la mort de Nasrallah obre un escenari impredictible sobre el futur de Hezbollah i de la regió. Mentre l'organització es reorganitza (ja que gran part de la cúpula va morir amb el seu líder), la por a una gran escalada a la zona augmenta així com passen les hores. Després del bombardeig d'aquest divendres sobre el sud de Beirut, l'Iran ja va convocar el Consell Suprem de Seguretat. I quan aquest dissabte encara s'havia de confirmar la mort del dirigent de la milícia libanesa, el líder suprem de la República Islàmica, Ali Khamenei, ha fet una crida perquè els musulmans del món donin suport a Hezbollah: "És obligatori que tots els musulmans donin suport amb orgull al poble del Líban i a Hezbollah amb els seus recursos i l'ajudin a enfrontar el règim usurpador, cruel i malvat (Israel)".

Un cop confirmada la mort, el ministre d'Exteriors de l'Iran, Nasser Kanaani, ha assegurat que "el gloriós camí del líder de la resistència, Hassan Nasrallah, continuarà i el seu sant objectiu d'alliberar Jerusalem es durà a terme". Per a més inri, la premsa del país persa ha informat de la mort d'un subcomandant de la seva Guàrdia Revolucionària a Beirut, cosa que ha fet escalar encara més la tensió a Teheran: milers d'iranians han sortit als carrers i han demanat venjança per les accions d'Israel.

Mort de Nasrallah: què pot passar ara?

Més reaccions. El president iranià, Masoud Pezeshkian, ha assenyalat els EUA com a còmplice de l'atac israelià que va matar Nasrallah i ha criticat que l'ordre de bombardeig es donés des de Nova York, on era Benjamin Netanyahu per intervenir davant l'Assemblea General de l'ONU. "La comunitat internacional no oblidarà que l'ordre d'aquest atac terrorista fos emesa des de Nova York i els estatunidencs no poden eximir-se de complicitat amb els sionistes", ha advertit.

Des de l'altra banda, el president dels EUA, Joe Biden, ha celebrat la desaparició de Nasrallah i l'ha considerat una mostra de "justícia" per a les seves víctimes. En termes similars s'ha expressat la seva vicepresidenta i candidata a la presidència, Kamala Harris, que també ha aprofitat per demanar diplomàcia per aconseguir un alto el foc —mentre l'ambaixada nord-americana a Beirut ha estat evacuada parcialment—. En canvi, Netanyahu ha tret pit i ha assegurat que "la feina encara no està feta".

Míssils, bombardejos, atacs i més morts

En qualsevol cas, el que és cert és que Hezbollah ha promès continuar la gihad contra Israel i l'exèrcit israelià ha assegurat que està preparat per a l'escalada. D'aquesta manera, els sistemes de defensa de l'estat hebreu han interceptat aquest dissabte dos míssils: un llançat des del Líban i un altre llançat des del Iemen.

Com a resposta, Israel ha tornat a atacar els barris del sud de Beirut on ha mort Nasrallah i que són bastió de la milícia xiïta, matant un altre alt càrrec de la intel·ligència de la milícia. Estaran buscant Safi al Din? L'únic que se sap és que els bombardejos israelians a la zona ja han matat més de mil persones en els últims deu dies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!