Si encara quedava algun dubte després de totes les informacions d'aquest dijous i les imatges explícites del cadàver, Hamàs ha confirmat aquest divendres la mort de Yahya Sinwar, el seu líder, el cervell del 7-O i el número 1 a la llista d'objectius d'Israel. Però, i ara, què? L'única cosa clara és que l'assassinat ha estat un cop dur per Hamàs, però no letal. Així ho han expressat tant la mateixa milícia palestina com també el seu principal aliat, l'Iran, a més d'un seguit d'experts que han analitzat la situació en mitjans de comunicació internacionals.

Qui és Yahya Sinwar, líder de Hamàs a Gaza i número 1 a la llista d'objectius d'Israel pel 7-O
 

En el seu primer comunicat després de la notícia, Hamàs ha advertit que la mort dels seus líders "no significa ni la fi del moviment, ni el de la lluita del poble palestí". "És un moviment d'alliberament dirigit per persones que busquen la llibertat i la dignitat, i això no es pot eliminar", resa el comunicat signat per Basem Naim, cap de relacions polítiques i internacionals del buró polític. Naim ha considerat que aquestes morts han fet "més fort i més popular" el grup islamista, ja que aquestes persones són recordades com a "icones entre les futures generacions que continuaran el camí cap a una Palestina lliure". "Sí, és molt dolorós i angoixant perdre persones estimades, especialment líders extraordinaris com els nostres, però del que estem segurs és que finalment en sortirem victoriosos. Aquest és el resultat per a totes les persones que han lluitat per a la seva llibertat", ha conclòs.

Font d'inspiració per a la resistència contra Israel

En una línia similar s'ha expressat el ministre iranià d'Exteriors, Abbas Araghchi, que ha afirmat que la mort de Sinwar serà una font d'inspiració per als lluitadors de la resistència contra Israel. "El seu destí, bellament representant en la seva última imatge, no és dissuasiu, sinó una font d'inspiració per als combatents de la resistència a tota la regió, palestins i no palestins", ha dit, abans d'afegir que "els màrtirs viuen per sempre, i la causa per a l'alliberament de Palestina de l'ocupació està més viva que mai".

Malgrat l'optimisme en l'anomenat Eix de la Resistència (Iran, els palestins de Hamàs, els libanesos de Hezbollah, els houthis del Iemen i milícies iraquianes), la realitat és que el grup islamista ha quedat escapçat en els últims mesos: cal recordar que Israel també havia mort altres líders importants, com Ismael Haniyeh i Mohamed Deif. Així, experts consultats per mitjans com The New York Times han assenyalat que els assassinats podrien provocar un buit de lideratge i caos a les files. Però gairebé ningú pensa que això sigui el final de Hamàs, ni de bon tros.

Hamàs, una organització descentralitzada

Un dels analistes, Fuad Khuffash, ha apuntat que "Sinwar era una persona extremadament important en el moviment" i que la seva mort "no és un tema fàcil", tot i que "no farà que Hamàs es retiri i es rendeixi". La cosa és que Israel ja ha mort dotzenes de líders de la milícia palestina i milers dels seus membres des que es va crear en els anys 80, i el resultat ha estat sempre el mateix: Hamàs s'ha refet i, sovint, amb més ferocitat. Hi ha qui diu que ara, després que l'exèrcit israelià hagi mort més de 42.000 persones a la Franja, el grup compta amb més suport que mai.

De fet, Israel ha assegurat en diverses ocasions haver netejat zones en les quals Hamàs ha tornat a aparèixer, llançant nous atacs. Una de les claus és que els milicians "han estat lluitant aquesta guerra durant un any en un espai molt tancat, de manera que l'organització està descentralitzada fins al límit". Així ho ha explicat al mateix mitjà l'analista Ramzy Mardini, que ha afegit que "lluiten en unitats molt petites d'una dotzena o menys de combatents que tenen molta autonomia". "La mort de Sinwar probablement no afectarà aquestes operacions, ja que havia perdut la capacitat de dirigir-les", ha conclòs.

 

L'últim punt a destacar és com Israel ha creat un màrtir, mitjançant la difusió del vídeo dels últims moments de Sinwar, en el qual es veu com ni havia fugit del conflicte, ni s'havia amagat: és la prova que el líder de Hamàs ha mort lluitant, cosa que reforça la idea iraniana de "font d'inspiració" per a la resta de combatents. Això és el que els Estats Units van voler evitar amb la mort d'Ossama bin Laden, del qual ni es van publicar imatges ni es va entregar el cadàver, amb la idea d'evitar que esdevingués màrtir. 

Tant des de la Unió Europea com des dels Estats Units s'ha considerat que la mort de Sinwar ha de ser un "punt d'inflexió" per aconseguir un alto el foc a Gaza, que permeti l'alliberament dels ostatges i l'assistència humanitària. Però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha descartat de moment aquesta opció i ha assegurat que "la guerra no ha acabat". "És l'inici de l'endemà de Hamàs", va afegir Netanyahu, en un discurs televisat després que es conegués la notícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!