Un nombre indeterminat de persones van morir i van resultar ferides aquest dimarts en una estampida durant el funeral del comandant Qasem Soleimani a la ciutat de Kerman, al sud de l'Iran, segons l'Organització d'Emergències del país. Les autoritats no han donat ara per ara una xifra precisa de víctimes però mitjans iranians no oficials van apuntar que els morts poden ascendir a 35.
El director de l'Organització d'Emergències, Pir Hosein Kolivand, va explicar a la televisió estatal que la tragèdia es va deure a l'afluència massiva de ciutadans a les exèquies a Kerman, on el comandant serà enterrat.
L'assassinat del general
El Pentàgon va afirmar la setmana passada que l'atac en el qual van morir el vicepresident de les milícies xiïtes iraquianes Multitud Popular, Abu Mahdi al Mohandes, i Qasem Soleimani, comandant de la Força Quds dels Guardians de la Revolució de l'Iran a Bagdad buscava "dissuadir" futurs plans de l'Iran. "El general Soleimani estava desenvolupant activament plans per atacar els diplomàtics i membres del servei nord-americans a l'Iraq i a tota la regió", va assenyalar el Pentàgon en un comunicat. La nota responsabilitza a Soleimani i a la Força Quds "de la mort de centenars de nord-americans i de membres del servei de la coalició, i de les ferides de milers més".
"Els Estats Units continuaran prenent totes les mesures necessàries per protegir la nostra gent i els nostres interessos a qualsevol part del món", insistia el comunicat, que precisa que aquest cop "tenia per objectiu dissuadir futurs plans d'atacs iranians".
Primeres reaccions
El Govern iranià ja va anunciar que deixa de complir a la pràctica les limitacions imposades al seu programa atòmic per l'acord nuclear de 2015, encara que continuarà cooperant amb l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (AIEA).
Segons el comunicat oficial, el cinquè i definitiu pas de reducció de compromisos nuclears "elimina l'última restricció tècnica que quedava, que era el límit en el nombre de centrifugadores", que era d'unes 6.100 per a la producció d'urani.
Missatges contradictoris dels EUA
Els Estats Units han enviat aquest dilluns missatges contradictoris sobre la permanència de les seves tropes a l'Iraq, després que un comandant de la coalició internacional anticipés la reubicació dels soldats nord-americans al país àrab i el Pentàgon aclarís més tard que això no suposa un replegament.
La confusió sobre la situació de les tropes es va iniciar amb la publicació en mitjans de comunicació d'una carta del general de brigada William H. Seely III, comandant de l'anomenat Grup de Treball a l'Iraq, en la qual anunciava al Ministeri de Defensa iraquià el moviment de les tropes, sense precisar l'objectiu.