Nit tràgica al sud-est asiàtic. Almenys 174 persones han mort a Indonèsia durant una batalla campal en un partit de futbol, segons han informat fonts policials aquest diumenge. Els violents disturbis van tenir lloc aquest dissabte vespre a l'illa de Java, quan milers d'aficionats van envair el camp perquè el seu equip havia perdut i la policia va fer servir gasos lacrimògens. Van assaltar el terreny de joc de l'estadi Kanjuruhan de la ciutat de Malang (província de Java Oriental), després que l'Arema fos derrotat pel Persebaya Surabaya (2-3). Persones presents al camp van enregistrar algunes imatges del moment:
El cap de la policia de Java Oriental, Nico Afinta, ha explicat que 34 persones van perdre la vida a l'interior de l'estadi i la resta van morir a l'hospital. A més, a prop de 180 persones van resultar ferides i estan sota tractament mèdic en diversos hospitals de la regió, amb diferents nivells de ferides. Entre les víctimes hi ha molts nens d'entre 12 i 17 anys, segons el Ministeri de l'Empoderament de la Dona i Protecció Infantil. La majoria de les morts es van produir arran de l'estampida dels aficionats, quan desenes d'ells es van asfixiar. Es tractava d'un "espai ple de gent, que va provocar dificultat per respirar i manca d'oxigen", ha assenyalat el comissari. Tot i això, hi ha qui critica l'actuació policial.
Crítiques a la policia per l'ús de gas lacrimogen
La batalla campal va començar quan uns 3.000 aficionats de l'equip perdedor van assaltar el terreny de joc i van començar a atacar els jugadors. La policia va intervenir i va començar un dur enfrontament entre ambdues parts, fins al punt que les forces de seguretat van fer servir gasos lacrimògens. Així, els violents disturbis van deixar almenys 174 morts (inclosos dos policies). L'elevada xifra de víctimes mortals la converteix en una de les pitjors tragèdies de la història del futbol, acompanyada de la coneguda com la tragèdia d'Hillsborough: el 15 d'abril del 1989 van morir 96 persones (i 766 ferits) en una allau humana durant un partit entre el Liverpool i el Nottingham Forest a l'estadi d'Hillsborough (Sheffield).
L'ús de gasos lacrimògens per part de la policia ha estat criticat per entitats com Amnistia Internacional (AI), que ha exigit a les autoritats indonèsies una "investigació ràpida, exhaustiva i independent sobre l'ús de gasos a l'estadi". Aquesta mena de gasos "mai han de ser disparats en espais confinats" per mor del seu alt nivell de perillositat, a més que les normes de seguretat dels estadis de la FIFA prohibeixen el transport o l'ús dels anomenats "gas de control de multituds". "El gas lacrimogen només ha de fer-se servir per dispersar multituds quan s'ha produït una violència generalitzada i quan altres mètodes hagin fallat", expressa el director executiu d'AI a Indonèsia, Usman Hamid. De fet, "s'ha d'advertir a la gent que es farà servir gas lacrimogen i permetre que es dispersi".
La Federació de Futbol d'Indonèsia, amb la policia
L'esmentat comissari Afinta ha defensat l'actuació policial: ha afirmat que les forces de seguretat van prendre mesures preventives i de distracció perquè "el caos no escalés", cosa que inclou l'ús dels gasos lacrimògens. Però tot a punta al fet que l'ús d'aquest gas va significar l'inici de la tragèdia. El president indonesi, Joko Widodo, ha expressat el seu "més sentit condol" i s'ha limitat a sol·licitar "una avaluació exhaustiva de l'execució dels partits de futbol", així com dels "procediments de seguretat per a la seva celebració" i una investigació per "esbrinar a fons" els successos a Malang.
La Lliga de futbol del país ha suspès tots els partits durant una setmana i la Federació de Futbol d'Indonèsia (PSSI) ha anunciat l'obertura d'una investigació per aclarir els fets. De fet, ha assenyalat que dona suport a la policia en la investigació i ha lamentat "les accions dels fanàtics". "Està tacant la cara del futbol indonesi. L'Arema FC té prohibit ser amfitrió durant la resta de la competició", ha conclòs.