Al Kremlin se li acaba la paciència. Rússia ha instat aquest dimarts a la Unió Europea a restablir "immediatament" el trànsit amb la regió russa de Kaliningrad després de la decisió de Lituània de restringir el tràfec de mercaderies cap ai des d'aquest enclavament bàltic. "A l'ambaixador de la UE, Markus Ederer, se li ha expressat una ferma protesta en relació amb la propagació de les restriccions contra Rússia i unilaterals al trànsit de mercaderies entre la regió de Kaliningrad i la resta de la Federació Russa", ha informat el Ministeri d'Exteriors en un comunicat.
Moscou, que ha citat Ederer a la seu del Ministeri, exigeix a Brussel·les "restablir immediatament el funcionament normal del trànsit a Kaliningrad". "En cas contrari, hi haurà mesures de resposta", ha afegit. El comunicat d'Exteriors insisteix que és "inadmissible" l'adopció de mesures que violen "les obligacions jurídiques i polítiques de la UE" i que condueixen a "una escalada de la tensió". Sobre això, Ederer ha assenyalat a la sortida del ministeri que ha explicat a la part russa "la postura de principi de la UE relativa a l'agressió russa en relació amb Ucraïna".
El secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Patruixev, ha viatjat aquest dimarts a Kaliningrad per abordar els problemes creats pel bloqueig parcial al trànsit ferroviari pel territori de Lituània. "Rússia reaccionarà sens dubte a aquestes accions hostils. Les mesures corresponents s'estudien en format interinstitucional i seran aprovades pròximament. Les seves conseqüències incidiran greument a la població de Lituània", ha assegurat.
Què ha passat a Kaliningrad i per què ara és un 'problema'?
Kaliningrad, antic territori alemany, és un enclavament que està separat de la resta de Rússia i té frontera amb dos països de la UE i de l'OTAN, Lituània i Polònia. Les autoritats lituanes van prendre la decisió de restringir a partir de dissabte el trànsit ferroviari a través del seu territori, cap i des de Kaliningrad, com a part de les sancions imposades a Rússia per la seva campanya militar a Ucraïna.
Moscou acusa Vílnius de violar tant l'Acord de Col·laboració i Cooperació de 1994 com la Declaració Conjunta de 2002 sobre el trànsit entre Kaliningrad i la resta del territori de la Federació russa. "No és una decisió de Lituània, sinó simplement la posada en pràctica del que va acordar la UE", ha exposat Gabrielius Landsbergis, ministre d'Exteriors del país bàltic.
Putin renya Kaliningrad
Fa un mes el president rus, Vladímir Putin, va renyar el governador de la regió russa, Anton Alijanov per culpar l'operació militar especial russa a Ucraïna dels problemes de Kaliningrad. A la seva conferència de premsa, el portaveu del Kremlin es va abstenir de qualificar tant positivament com negativament la gestió de les autoritats locals davant el bloqueig dels subministraments.
Com afecten els bloquejos a la regió?
Alijanov va estimar que les càrregues bloquejades constitueixen entre un 40% i 50% del total de les importacions del territori. Alijanov va admetre que les autoritats lituanes van informar el servei de ferrocarrils de Kaliningrad sobre la seva decisió, que va entrar oficialment en vigor la mitjanit de divendres a dissabte.
Els preus a la regió ja fa setmanes que pugen. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, abans de la guerra un paquet de sucre costava uns 50 rubles, ara ja s'han enfilat els preus fins als 90 (dels 0,85 euros als 1,53 euros). Els ous també han pujat de preu, dels 60 als 90 rubles (d'1,02 als 1,53 euros). El pa ha passat de costar 35 rubles als 45 (0,59 euros als 0,76) i el blat sarraí també ha patit una pujada brutal dels 70 rubles als 120 (1,19 euros als 2,04 euros). On es noten també molts canvis de preus és a la fruita i verdura. Les patates han passat dels 50 als 90 rubles (0,85 euros als 1,53). Els tomàquets, per exemple, han passat de costar 100 rubles a 250 (és a dir, d'1,70 euros als 4,24). Les bananes han passat dels 90 als 150 rubles (1,53 als 2,54 euros) i les cebes han passat dels 40 rubles als 80 (0,68 euros als 1,36).
El que sí que ha pujat moltíssim de preu és el paper d'oficina. Si abans de la guerra el preu era d'uns 200 rubles, ara val 1.400 rubles. És a dir, dels 3,39 euros que costava abans, ara costa 23,74 euros.