La llibertat d'expressió perilla a Rússia, gairebé podem dir que és inexistent, i més després de saber l'última censura: Vladímir Putin no només persegueix mitjans de comunicació i activistes, ara, també va darrere de la Viquipèdia, els articles de la Viquipèdia que continguin informació sobre la guerra que no concordi amb la línia oficial del Kremlin seran sancionats amb multes de fins a 4 milions de rubles, uns 43.000 euros. Davant tanta censura dos valents activistes anònims han volgut mostrar la barbàrie que s'ha produït a Butxa (Ucraïna) als habitants de Moscou, ja que els mitjans russos no tenen per costum mostrar la realitat de la guerra i les matances que estan provocant els seus soldats. El govern ucraïnès ha denunciat la matança de civils a la ciutat de Butxa, a la rodalia de Kíiv, per part de l'exèrcit rus. Els batallons del Kremlin s'han retirat d'aquesta localitat del nord-oest de la capital ucraïnesa i han deixat al descobert una ciutat arrasada amb centenars de morts, molts al carrer.
Davant tanta censura dos activistes anònims han volgut fer la seva denúncia a aquesta atrocitat i han reproduït davant d'edificis emblemàtics de la capital russa les escenes descobertes als carrers de la ciutat ucraïnesa de Butxa. Davant els riscos que comporta, els autors han esborrat acuradament els seus rastres, tal i com publica el diari francés Libération. Una dona estirada a terra, amb les ungles de les mans pintades de color vermell i lligades a l'esquena amb una corda blanca, s'ha situat davant diversos punts emblemàtics de la capital russa, Moscú, per denunciar les víctimes de la matança de Butxa. L'escena recorda les postures esgarrifoses de les restes de civils descobertes a la localitat ucraïnesa de Butxa després de la sortida de l'exèrcit rus.
Акция «Буча-Москва»
— Холод (@holodmedia) April 4, 2022
1. Александровский сад
2. Мост у Храма Христа Спасителя
3. Никольская улица
4. Старый Арбат pic.twitter.com/pfbtWvSMPi
Els activistes van fer les fotos a plena llum del dia, i es pot observar com la gent que camina pel carrer gairebé ni s'immuta en veure una dona amb les mans lligades, estirada a terra, sense moure ni un sol dit. Els riscos per als autors de les imatges són immensos, ja que actualment el simple fet de manifestar-se a Rússia es castiga amb quinze anys de presó. Des de l'inici de la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer, l'arsenal legislatiu rus ha amenaçat a qui expressi la més mínima protesta, encara que ho faci de manera pacífica.
Totes les precaucions possibles
El citat diari francès explica que els activistes s'han cobert les espatlles i, per exemple, la persona fotografiada és irreconeixible, porta una caputxa negra i roba fosca molt difícil d'identificar. Segons el rotatiu, els activistes russos van enviar les fotografies directament al mitjà independent rus Holod, el qual va compartir les imatges al seu compte de Telegram el passat dilluns a la nit. Holod, que vol dir 'fred' en rus, és un mitjà nascut l'any 2019, ara gestionat des de fora de Rússia, perquè es considerat pel Kremlin com un 'agent estranger'. L'arxiu original de les fotografies està acuradament protegit per protegir els dos activistes, així com els periodistes que han estat prou valents per publicar-les.