La parlamentària Annette Falcón, membre del moviment 'Endavant Reunificació' de Puerto Rico, ha demanat davant l'ONU que el país torni a formar part d'Espanya, recuperant la condició de província de l'Estat. Així ho ha afirmat Falcón en el marc del Comitè de Descolonització organitzat per l'ONU aquest dijous 20 de juny, i on ha clamat "visca Espanya, mare pàtria i visca Puerto Rico espanyol" per acabar el seu discurs.
La política, en concret, ha proposat tenir "representació al Congrés dels Diputats d'Espanya" i ha instat el comitè de l'ONU a col·laborar en "les gestions per emprendre les negociacions entre els Estats Units, Espanya i Puerto Rico" amb l'objectiu de reunificar l'arxipèlag amb l'Estat espanyol. Falcón, que ha recordat que en el passat ja van formar part de la cambra baixa espanyola, ha justificat que els EUA no els ha donat "solucions" davant les problemàtiques habituals a l'illa del Carib, entre les quals ha assenyalat la "inseguretat ciutadana i grans talls elèctrics". "A l'arxipèlag hi ha molts altres problemes que requereixen solucions urgents, solucions que no hem tingut amb els Estats Units ara com ara", ha subratllat.
(1 de 2) Nuestra primera ponencia en el Comité de Descolonización de las Naciones Unidas. Hoy dimos un gran paso adelante hacia la Reunificación de #PuertoRico y #España #UN #Decolonization #Committee Ver completo aqui 👉https://t.co/pCQXfwS4Tz pic.twitter.com/85gBLWhikK
— AdelanteReunificación (@AdelanteReunif_) June 20, 2024
Per això, ha plantejat la reincorporació de Puerto Rico a Espanya, un estat que consideren "democràtic i modern", a la vegada que "compromès amb la civilització occidental del territori". "Volem tornar a Espanya per conservar el nostre idioma, la nostra cultura i els nostres costums porto-riquenys", ha destacat la parlamentària d'Endavant Reunificació. Falcón ha reiterat que creuen "fermament amb la solució d'una reunificació pactada entre EUA, Puerto Rico i Espanya".
La formació Endavant Reunificacionistes de Puerto Rico i Espanya és una entitat fundada el 2017 amb la intenció de promoure la reincorporació dels territoris porto-riquenys a Espanya. "Puerto Rico és espanyol. És hora de tornar a casa", assegura el president del partit, José Alfredo Lara Fontánez, a través de la pàgina web.
Cal recordar que aquesta illa del Carib era una antiga colònia espanyola, que va ser considerada una província de l'Estat fins al 1898, moment que els Estats Units va envair Puerto Rico en el marc de la guerra Hispanoamericana. Arran del Tractat de París, Espanya va cedir aquest territori als EUA, juntament amb Guam. El 1952 Puerto Rico va aprovar una constitució en què es declarava Estat Lliure Associat als Estats Units d'Amèrica, però el Congrés nord-americà el continua considerat un territori organitzat amb relacions especials.