Björn Höcke, líder del partit d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) a l'estat de Turíngia, ha estat multat per  utilitzar una frase nazi en un míting de la formació. El tribunal ha condemnat a Höcke a pagar una multa de 13.000 euros per cridar en un acte del partit: "Tot per Alemanya". Es tracta d'una expressió associada a l'ala paramilitar del partit Nazi, les SA. 

Höcke era professor d'història i ha reconegut davant del tribunal que coneixia les connotacions d'aquesta proclama. La fiscalia havia demanat una condemna suspesa de sis mesos, mentre que els advocats de la defensa van demanar l'absolució. Finalment, el cas s'ha tancat amb aquesta multa significativa en mig d'un judici mediàtic a les portes d'unes eleccions que perfil al polític com guanyador a la seva zona. 

Tot i reconèixer saber les connotacions de les seves paraules, Höcke, lluny de mostrar penediment, ha estat desfiant durant tot el judici. De fet, s'ha presentat a si mateix com una víctima de la repressió política. A més, el seu equip legal ha advertit que apel·larà la decisió. 

Precedents de Höcke

El polític d'extrema dreta no ha estat la primera vegada que fa declaracions públiques que simpatitzen obertament amb els nazis. L'any 2018 va criticar el memorial de l'Holocaust al centre de Berlín com un "monument de la vergonya". Anteriorment, ha demanat un "gir de 180 graus" en la cultura d'expiació d'Alemanya per les atrocitats nazis, segons recull The Guardian. 

AfD, al punt de mira

Un tribunal alemany va confirmar aquest dilluns el dictaminat anteriorment per una instància inferior, segons la qual l'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució (BfV) tenia raó en classificar l'AfD com a organització sospitosa d'extremisme. El Tribunal Territorial del Contenciós Administratiu a Münster va rebutjar així el recurs presentat per la formació ultradretana després que el Tribunal Contenciós Adminsitratiu de Colònia determinés que la BfV podia incloure l'AfD a la llista de sospitosos d'extremisme i en conseqüència vigilar-la.

El tribunal sosté a la seva sentència, que encara no és ferma, que la BfV va garantir la proporcionalitat de les seves mesures i que la seva manera de procedir està en consonància amb la Llei Fonamental i els drets europeu i internacional. Encara que el tribunal de Münster no va admetre el recurs, l'AfD pot acudir a la instància següent, el Tribunal Federal Contenciós Administratiu de Leipzig, a qui la formació ultradretana ja havia anunciat abans de conèixer-se la sentència que es dirigiria si no tenia èxit en el seu demanda.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!