Elon Musk s’ha venut la xarxa social X a ell mateix. El propietari de l’antic Twitter ha revestit d’estratègia corporativa l’intercanvi d’accions entre les seves empreses, amb què l’startup d’intel·ligència artificial xAI ha adquirit X, l’aplicació de microblogging, per 33.000 milions de dòlars. El magnat tecnològic va comprar Twitter el 2022, juntament amb altres socis, per 44.000 milions de dòlars, la qual cosa suposa una pèrdua de valor d’11.000 milions. Musk, que també dirigeix SpaceX i Tesla, ha afirmat que l'operació "desbloquejarà un immens potencial, en combinar l'avançada capacitat i experiència en intel·ligència artificial d’xAI amb l'enorme abast d’X". "Els futurs d’xAI i X estan entrellaçats. Avui fem oficialment el pas de combinar les dades, els models, la computació, la distribució i el talent", ha publicat l’empresari.
@xAI has acquired @X in an all-stock transaction. The combination values xAI at $80 billion and X at $33 billion ($45B less $12B debt).
— Elon Musk (@elonmusk) March 28, 2025
Since its founding two years ago, xAI has rapidly become one of the leading AI labs in the world, building models and data centers at…
Les empreses xAI i X són privades, per la qual cosa no estan obligades a publicar les seves finances. L’acord valora xAI en 80.000 milions de dòlars i X en 33.000 milions. A parer de Musk, l’antic Twitter “s'ha convertit ràpidament en un dels principals laboratoris d'IA del món, en construir models i centres de dades a una velocitat i escala sense precedents”. Una “plaça de la ciutat digital” on milions d’usuaris van a buscar “la veritat”. El concepte de veritat entès pel magnat ha estat molt qüestionat, ja que se l’acusa d’haver eliminat els comptes d'activistes, periodistes i grups d'esquerres de la xarxa social. Malgrat les crítiques, Musk ha assegurat que l’operació cooperativa permetrà “construir una plataforma que no només reflecteixi el món, sinó que acceleri activament el progrés humà”.
Polèmica gestió d’X
Des de l’adquisició de Twitter per part de Musk el 2022, la plataforma ha estat immersa en una sèrie de controvèrsies que han generat preocupació entre usuaris, anunciants i reguladors. Una de les primeres mesures del magnat va ser una reducció dràstica de la plantilla: va acomiadar aproximadament un 80% dels treballadors, fet que va despertar dubtes sobre la capacitat de l’empresa per mantenir una moderació efectiva del contingut. Aquesta disminució de personal va coincidir amb un augment considerable de discursos d’odi i desinformació a la plataforma. Segons informes de diverses organitzacions, l’ús d’insults racistes i altres formes de discurs d’odi es va incrementar notablement després de la compra per part de Musk.

A més, la reinstauració de comptes anteriorment suspesos per violacions de les polítiques de l’antic Twitter, incloent-hi figures com la del president dels Estats Units, Donald Trump, va generar encara més crítiques. Aquests canvis en la moderació van portar a una disminució de la confiança en la plataforma, i diversos anunciants van retirar-ne les campanyes publicitàries, la qual cosa va afectar negativament els ingressos de l’empresa. Així mateix, Musk ha estat acusat de fer servir la seva influència política per pressionar els anunciants perquè tornin a invertir en X, fet que ha derivat en la sol·licitud d’una investigació per part de cinc senadors demòcrates sobre possibles violacions de les lleis federals d’ètica.