Elon Musk no s'atura en la seva tasca desmantellar agènciesdepartaments, acomiadar milers de funcionaris i tallar programes. El magnat ja ha marcat un dels seus pròxims objectius: els mitjans de comunicació públics. Per això ha anunciat a través del seu compte de X, que tancarà Radio Free Europe (RFE) i Voice of America (VOA), dos grups de mitjans estatals finançats pel Congrés dels Estats Units, que operen fora de territori nord-americà, coneguts pel seu propagandisme nord-americà en territoris del bloc socialista durant el període de Guerra Freda. "Tanqueu-los. Europa és lliure ara (sense comptar la burocràcia sufocant). Ja ningú els escolta" ha piulat Musk.

El responsable del Departament d'Eficiència Governamental (DOGE) de l'administració Trump ha fet una crida a clausurar aquestes dues emissores, en funcionament des de fa 76 i 83 any, respectivament, i que han sigut eines clau en la política informativa exterior dels Estats Units en països d'Europa de l'Est, l'Àsia central, el Caucas o l'Orient Mità. "Només són bojos d'esquerra radical que parlen de si mateixos mentre cremen 1.000 milions de dòlars l'any de diners dels contribuents dels EUA", denuncia Musk. El magnat ha inclòs aquests mitjans dins desbaratament de recursos federals, en resposta als comentaris de l'enviat presidencial especial dels Estats Units per a missions especials, Richard Grenell, que havia criticat durament aquests mitjans per ser "emissores plenes d'activistes d'extrema esquerra que paguen els contribuents nord-americans", i qualificant-los "d'una relíquia del passat".

Tant Elon Musk com Richard Grenell han expressat una forta oposició al finançament governamental de les organitzacions de mitjans, argumentant que els diners dels contribuents no s'han d'utilitzar per donar suport a aquests mitjans. Musk, com a cap de DOGE ja havia criticat els pagaments federals a organitzacions de mitjans com Politico, Associated Press o The New York Times, considerant-los un ús ineficient dels fons dels contribuents i intentant eliminar-los. De la mateixa manera, Grenell, com enviat a missions especials de Trump, havia condemnat també públicament la despesa del govern en subscripcions als mitjans de comunicació, i aquesta vegada s'ha fet ressò de la posició de Musk sobre que aquest finançament "s'hauria de suspendre immediatament".

Radio Free Europe i Voice of America: la veu dels Estats Units a l'exterior des de la Guerra Freda

Aquestes dues emissores que van començar a operar des de la Segona Guerra Mundial i els seus anys posteriors, van tenir un paper primordial per fer arribar el discurs nord-americà més enllà del Teló d'Acer, la frontera entre països occidentals i socialistes de l'est d'Europa. Durant molts anys, Radio Free Europe va funcionar eminentment com una emissora de ràdio promoguda pel govern dels Estats Units durant la Guerra Freda que elaborava els programes als EUA i que emetia des d'estacions situades en territoris aliats en direcció al bloc socialista. Una d'aquestes torres d'emissions es va instal·lar l'any 1959 a la platja de Pals, al Baix Empordà, i amb els anys es va arribar a convertir en una de les més potents del món, amb sis transmissors d'ona curta de 250 quilowatts cadascun que arribaven a 3.000 quilòmetres de distància, i que va funcionar fins que es van tallar emissions el maig de 2021.

Administrades per la CIA i l'Agència d'Informació dels Estats Units (USIA), aquestes emissores van prendre com a objectiu, a llarg termini, ajudar a fer caure els governs d'aquells països i restaurar el capitalisme i règims afins als interessos dels Estats Units. Després de la fi de la guerra freda, han continuat les seves activitats, estenent-se més enllà d'Europa, i els països de l'antiga Unió Soviètica, cap a l'Àsia central i l'Orient Mitjà, emetent en fins a 17 idiomes per a països on els governs dels EUA volen estendre o enfortir la seva influència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!