Les llums de Nadal ja fa setmanes que llueixen els carrers de Londres. Quan es van encendre per primer cop aquest any, però, poc es pensaven els britànics que tornarien a viure unes festes amb restriccions contra la covid. Ni tampoc els catalans que viuen al Regne Unit que patirien de nou amb incertesa la tornada a casa per Nadal.

“Em preocupa que puguin canviar les mesures, per això vaig decidir agafar un vol flexible de tornada”, explica Ana Chopo, que actualment treballa a Londres i tornarà per Nadal a la seva ciutat natal, Barcelona. En aquests moments, si es vola des d’un país de la llista ambre com és el cas de l’Estat Espanyol, cal fer-se un test covid abans d’agafar l’avió; una PCR al segon dia d’arribada al Regne Unit i fer quarantena fins a tenir-ne el resultat. “Al final són diners que moltes vegades més que gastar-los els malgastes, perquè quan arribes aquí potser no t’arriba el test, o t’arriba en una data molt més tard que la que t’ha d’arribar”, explica les seves males experiències Laura Bello, que també viu a Londres i planeja tornar a Catalunya per Nadal.

L’estratègia de control sobre els viatgers i les mesures del govern de Boris Johnson contra la covid han estat àmpliament qüestionades, tant per membres de l’oposició com del seu propi partit; sobretot per la falta de credibilitat del govern. Aquest dimecres, el mateix dia que Johnson anunciava la tornada al teletreball a partir de demà dilluns, dimitia la portaveu de l’executiu britànic per la filtració d'un vídeo on feia broma d'una festa de membres del govern a Downing Street l’any passat, quan les trobades socials estaven prohibides.

Nou terratrèmol polític, caurà Johnson?

“No era una festa, era una trobada de feina... i no hi havia distància social”, reia la portaveu del govern britànic, Allegra Stratton, en un vídeo d’ara fa un any de la cadena ITV filtrat aquesta setmana. Stratton es referia a una festa celebrada el 18 de desembre de 2020 al número 10 de Downing Street de la qual fins ara només hi havia especulacions i que aquest vídeo confirmaria que, efectivament, es va celebrar.

Boris Johnson Navidad Downing Street. / Efe

Boris Johson, al número 10 de Downing Street, on suposadament es va celebrar una festa il·legal l'any passat. / Efe

Aleshores, les reunions interiors de més de dues persones i les festes d’empresa estaven prohibides i l’escàndol ha provocat terratrèmol que ha sacsejat el cor del govern de Boris Johnson. En menys de 24 hores després de la filtració del vídeo que confirmava la festa, la portaveu del govern va dimitir dimecres entre llàgrimes: “Lamentaré les meves paraules la resta dels meus dies”.

En plena seu parlamentària, el primer ministre Boris Johnson va disculpar-se pel contingut del vídeo sense reconèixer que s’hagués celebrat tal festa, mentre gran part dels diputats li demanaven que fos sincer. Johnson també va dir que s’iniciaria una investigació, però la policia ja l’ha descartat per falta de proves.

Ara bé, no és l'única festa que està sota la lupa dels votants i l'oposició. El pagador general del govern britànic assegura que buscarà proves d’aquesta i dues festes més que suposadament membres del govern també van celebrar saltant-se les restriccions covid de l'any passat. I aquest dissabte el diari The Times ha publicat que oficials del departament del Tresor van celebrar una altra festa a l'oficina mentre la resta de britànics només podien sortir de casa per fer exercici i anar a comprar.

En definitiva, un escàndol rere l'altre que ja estan tenint conseqüències directes en el suport a l'actual govern britànic. Segons la darrera enquesta d'Opinium, un 53% dels britànics creuen que Johnson hauria de dimitir. La xifra entre els votants conservadors és del 35%.

Opinium encuesta dimisión Boris Johnson"Hauria de dimitir Boris Johnson? (D'esquerra a dreta) Tots els votants: 53-28 /Votants conservadors: 35-49 / Membres del partit Conservador: 21-66)". / Opinium

Escalada de contagis

I mentre el govern de Boris Johnson viu l’enèsima crisi de govern - que qui sap si serà la darrera -, la variant òmicron no ha parat d’enfilar els contagis del país des que es va detectar el primer cas a finals de novembre.

La variant òmicron està creixent molt més ràpid que la delta. Tenim 568 casos confirmats al Regne Unit, però el nombre real s’espera que sigui molt més alt”, explicava Boris Johnson aquesta setmana en una roda de premsa on assegurava que els casos d’aquesta nova variant es dupliquen en només dos o tres dies. En aquests moments, el Regne Unit frega els 500 casos per cada 100.000 habitants en els darrers set dies - unes xifres similars a l’onada d’aquest estiu que va portar al govern a frenar la desescalada de mesures.

casos covid reino unido / gov uk

Les onades de contagis d'aquest 2021 al Regne Unit. Des de principis de novembre, els contagis s'han tornat a enfilar coincidint amb l'arribada de la variant òmicron. / Gov. UK

“A partir de dilluns heu de treballar des de casa si podeu”, anunciava el primer ministre britànic, Boris Johnson, dimecres passat com una de les noves mesures de l’anomenat “Pla B” contra la covid que vol intentar frenar ara la ràpida expansió de la nova variant òmicron. A banda de la indicació de teletreballar, les mascaretes també tornen a ser obligatòries en els espais públics tancats, com cinemes o teatres; i el passaport covid passarà a ser necessari per entrar en discoteques i grans esdeveniments.

De moment, però, des del govern de Johnson no consideren que limitar les reunions socials de cara a Nadal sigui essencial. Ni tampoc deixar de celebrar festes d'empresa, tot i que els experts ho desaconsellen. Però bé, això és una cosa que, encara que estigui prohibida, sembla que alguns membres del govern no estan disposats a renunciar. 

 

Imatge principal: Multitud de gent comprant amb mascareta a Oxford Street, a Londres. / Efe