Narges Mohammadi rep el Premi Nobel de la Pau 2023. L'organització atorga el premi a Mohammadi per la seva lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i la seva lluita per promoure els drets humans i la llibertat per a tothom. Tal com destaca l'Acadèmia, la seva valenta lluita ha comportat uns costos personals enormes. En total, el règim l'ha detinguda 13 vegades, l'ha condemnada cinc vegades i l'ha condemnada a un total de 31 anys de presó. Així doncs, Mohammadi és a la presó mentre s'ha fet públic l'anunci del premi.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2023
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2023 #NobelPeacePrize to Narges Mohammadi for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all.#NobelPrize pic.twitter.com/2fyzoYkHyf
El setembre de 2022, una jove kurda, Mahsa Jina Amini, va ser assassinada mentre estava sota la custòdia de la policia moral iraniana. El seu assassinat va desencadenar les manifestacions polítiques més grans contra el règim teocràtic de l'Iran des que va arribar al poder el 1979. Sota el lema "Dona - Vida - Llibertat", centenars de milers d'iranians van participar en protestes pacífiques contra la brutalitat i l'opressió de les dones de les autoritats. El règim va reprimir durament les protestes: van morir més de 500 manifestants. Milers de ferits, entre ells molts encegats per bales de goma disparades per la policia. Almenys 20.000 persones van ser arrestades i retingudes sota custòdia del règim.
Qui és Narges Mohammadi?
A la dècada de 1990, com a jove estudiant de física, Narges Mohammadi ja es distingia com a defensora de la igualtat i dels drets de les dones, destaca el comunicat de l'Acadèmia. Després d'acabar els seus estudis, va treballar com a enginyera i també com a columnista en diversos diaris reformistes. El 2003 es va involucrar en el Centre de Defensors dels Drets Humans de Teheran, una organització fundada per la Premi Nobel de la Pau Shirin Ebadi. El 2011, Mohammadi va ser arrestada per primera vegada i condemnada a molts anys de presó pels seus esforços per ajudar els activistes empresonats i les seves famílies.
Dos anys més tard, després de ser posada en llibertat sota fiança, Mohammadi es va submergir en una campanya contra l'ús de la pena de mort. L'Iran ha estat durant molt de temps un dels països que executen la proporció més alta dels seus habitants anualment. Només des del gener de 2022, més de 860 presoners han estat castigats amb la mort a l'Iran.
Activista i contra la pena de mort
El seu activisme contra la pena de mort va portar a la detenció de nou de Mohammadi el 2015 i a una condemna d'anys addicionals darrere dels murs. En tornar a la presó, va començar a oposar-se a l'ús sistemàtic de la tortura i la violència sexualitzada per part del règim contra els presos polítics, especialment les dones, que es practica a les presons iranianes.
L'onada de protestes de l'any passat es va donar a conèixer als presos polítics detinguts a la coneguda presó d'Evin a Teheran. Un cop més, Mohammadi va assumir el lideratge. Des de la presó va expressar el seu suport als manifestants i va organitzar accions solidàries entre els seus companys reclusos. Les autoritats penitenciàries van respondre imposant condicions encara més estrictes. A Mohammadi se li va prohibir rebre trucades i visitants. No obstant això, va aconseguir treure de contraban un article que el New York Times va publicar en l'aniversari d'un any de l'assassinat de Mahsa Jina Amini. El missatge era: "Com més ens tanquen, més forts ens fem". Des de la captivitat, Mohammadi ha ajudat a assegurar-se que les protestes no s'hagin reduït.
Narges Mohammadi és una dona, defensora dels drets humans i lluitadora per la llibertat. En atorgar-li el Premi Nobel de la Pau d'enguany, el Comitè Nobel noruec vol honorar la seva valenta lluita pels drets humans, la llibertat i la democràcia a l'Iran. El Premi de la Pau d'enguany també reconeix els centenars de milers de persones que, l'any anterior, s'han manifestat contra les polítiques de discriminació i opressió del règim teocràtic contra les dones. Només adoptant la igualtat de drets per a tothom pot aconseguir la fraternitat entre nacions que Alfred Nobel pretenia promoure.
El premi a Narges Mohammadi segueix una llarga tradició en què el Comitè Nobel noruec ha atorgat el Premi de la Pau a aquells que treballen per promoure la justícia social, els drets humans i la democràcia. Aquestes són condicions prèvies importants per a una pau duradora.