El petit helicòpter Ingenuity de la NASA ha fet història després de dur a terme el primer vol controlat i amb motor d'una aeronau a un altre planeta, Mart. Després de rebre les dades, l'equip del JPL-NASA s'ha alçat en crits d'alegria davant d'aquest fet històric.

Els treballadors de la NASA celebren l'aterratge de l'Ingenuity / EFE

 

Moment en què l'Ingenuity ha aterrat al planeta Mart / EFE

L'equip del JPL-NASA, Laboratori de propulsió a raig, encarregat de controlar la missió des de Califòrnia, ha informat en directe de la recepció de les dades enviades per Ingenuity que han confirmat que havia aconseguit desenganxar, mantenir-se flotant, girar-se i aterrar al cràter Jezero de Mart.

A més de les dades, la NASA ha rebut una imatge en blanc i negre presa per l'helicòpter de la seva pròpia ombra mentre estava a l'aire i un petit vídeo gravat pel rover Perseverance, a diversos metres de distància, del vol.

L'helicòpter abans d'aterrar a Mart / EFE

De moment la NASA no ha detallat les hores i durada exacta d'aquest primer vol de prova d'Ingenuity, encara que estava previst que fos de 30 a 40 segons i a uns tres metres de la superfície marciana.

Mimi Aung, gerent del projecte per a Ingenuity al JPL, ha assenyalat: "Ara podem dir que l'ésser humà ha volat a un altre planeta" i desbordada per l'emoció ha recordat els sis anys de feina, alhora que ha assegurat que "si no fos per la Covid-19 abraçaria" tots els seus companys presents a la sala.

 

El Perseverance

El passat 18 de febrer, la NASA va enviar un altre dels seus projectes a Mart, el rover Perseverance. Aquest té tres missions: buscar senyals de vida antiga, donar suport a futures missions tripulades, i recollir mostres de roca i sediments per enviar-ho a la Terra el 2026. Perseverance és el cinquè rover de la NASA en arribar a Mart, després de Sojourner (1997), Spirit, Opportunit (2004), i Curiosity (2012).

Fins araPerseverance és el rover més gran i avançat enviat per la NASA al planeta roig. Per això, Perseverance ha estat equipat amb els millors instruments tecnològics del moment. Un d'ells és el MEDA (analitzador de la dinàmica ambiental de Mart), desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) de Madrid, encarregat de caracteritzar el clima de Mart, una cosa crucial per a les futures missions tripulades. Aquesta nova tecnologia és capaç d'obtenir millors mesures de la direcció i velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió atmosfèrica, la radiació solar ultraviolada, les propietats de la pols, i la temperatura del sòl i de l'aire. A més, compta amb una càmera per prendre imatges del cel marcià.

 

Foto principal: Una imatge d'arxiu del planteja Mart / Wikimedia Commons