Amb el pretext de "desnazificar Ucraïna", el president rus, Vladímir Putin, va començar la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer. D'això ja en fa 40 dies i la guerra informativa continua oberta. Mentre que és complicat rebre informació directa de Rússia o del Donbass, mitjans russos no poden parlar del concepte "guerra" perquè des del Kremlin s'ha batejat com "operació militar especial" amb l'objectiu d'alliberar el país dels nazis. Per reforçar el relat, l'agència de notícies russa Ria Novosti ha publicat un llarg article titulat: "Què hauria de fer Rússia amb Ucraïna". En aquest article, s'hi explica què entén Rússia per desnazificació. 

L'operació especial ha deixat entreveure que no només el lideratge polític al país és nazi, sinó que la majoria de la població del país també ho és. Segons detalla el periodista i investigador bielorús Tadeusz Giczan a través d'un fil de Twitter, l'article exposa que tots els ucraïnesos que han pres les armes haurien de ser eliminats perquè són responsables del genocidi del poble rus. En aquest sentit, la notícia constata que els ucraïnesos disfressen el seu nazisme anomenant-lo "desig d'independència" i una "forma europea de desenvolupament". El mateix autor recorda que Ucraïna no té un partit nazi, ni un Führer, ni lleis racials, però semblaria que "el nazisme ucraïnès és molt més perillós per al món que el nazisme de Hitler". 

Tanmateix, segons cita Giczan "desnazificació vol dir desucraïnització. Els ucraïnesos són una construcció artificial antirussa. Ja no haurien de tenir una identitat nacional. La desnazificació d'Ucraïna també significa la seva inevitable deseuropeització". L'article, però, continua. "S'ha d'eliminar l'elit política d'Ucraïna, ja que no es pot reeducar. Els ucraïnesos comuns han d'experimentar tots els horrors de la guerra i absorbir l'experiència com una lliçó històrica i l'explicació de la seva culpa". 

Passos a seguir per "desnazificar Ucraïna", segons Ria Novosti

"El territori alliberat i desnazificat de l'estat ucraïnès ja no s'hauria de dir Ucraïna. La desnazificació hauria de durar almenys una generació: 25 anys". Posteriorment, el mateix autor de l'article de Ria Novosti detalla els passos que s'han de seguir per dur a terme aquesta operació. En aquest sentit, a banda de la liquidació de formacions armades nazis, incloent-hi tot tipus de formació, fins i tot l'exèrcit, recalca que cal promulgar "la formació d'òrgans públics d'autogovern i milícies de defensa i aplicació de la llei dels territoris alliberats, protegint la població del terror dels grups clandestins nazis". A més, també destaca que s'ha d'instal·lar espai informatiu rus i "retirar materials educatius i la prohibició de programes educatius en tots els nivells que continguin pautes ideològiques nazis".

captura articulo ria novosti

Captura de l'article de Ria Novosti. Clica sobre la imatge per accedir a l'article original 

En opinió d'aquesta mateixa agència, també caldria "depurar i publicar els noms còmplices del règim nazi, involucrant-los en treballs forçats per restaurar la infraestructura destruïda com a càstig per a les activitats nazis". També s'hi pot llegir que s'ha d'adoptar "en l'àmbit local, sota la supervisió de Rússia, d'actes normatius primaris de desnazificació des de baix, la prohibició de tots els tipus i formes de reactivació de la ideologia nazi". "L'establiment de memorials, cartells commemoratius, monuments a les víctimes del nazisme ucraïnès, perpetuant la memòria dels herois de la lluita contra ell" i "la inclusió d'un conjunt de normes antifeixistes i de desnazificació a les constitucions de les noves repúbliques populars". I finalment, subratlla la durada de 25 anys d'aquest període: "la creació d'organismes permanents de desnazificació per un període de 25 anys".

Per què és important establir memorials i cartells commemoratius?

Putin no s'aguantaria sense suports i els té. Les enquestes diuen que més d'un 60% dels russos aprova l'"operació militar especial" a Ucraïna. Si bé és cert que després d'un període caòtic de Borís Ieltsin (1991-1999) Putin va aprofitar l'auge del petroli per fer injeccions monetàries a alguns sectors com l'educació o salut, es fa difícil entendre els suports incondicionals que el president de Rússia té. En aquesta mateixa línia, apuntava el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris, en conversa amb ElNacional.cat. "És cert que les enquestes russes indiquen de manera constant que gaudeix d'alts índexs d'aprovació i que aquests índexs han augmentat després de l'annexió de Crimea i novament després de l'inici de la guerra a Ucraïna. Però també és cert que Putin i els seus aliats han construït un sistema polític per eliminar qualsevol oposició real". Norris també destaca un altre fet important per sustentar aquest sistema. "S'han dedicat a emfatitzar com van ser de miserables els 90 per a la majoria de russos. Així que el suport a Putin en molts sentits és el resultat d'esforços: sense alternatives viables i constants recordatoris del caos de la dècada del 1990 i la majoria tendeix a aprovar a Putin".

 

Imatge principal: Soldats ucraïnesos inspeccionen la maquinària militar russa destruïda a les zones recapturades per l'exèrcit ucraïnès a la ciutat de Butxa / Efe