En els darrers dies, la tensió a la regió del nord-est asiàtic ha anat en augment entre les maniobres de la Xina al voltant de Taiwan i el darrer cop d'efecte de Corea del Nord: destrossar les carreteres que comuniquen el país amb Corea del Sud. En aquest context d'escalada a la regió, dos acadèmics del Centre Estratègic per a la Península Coreana de l'Institut Sejong, han donat una roda de premsa aquest dimarts defensant la necessitat que Corea del Sud es faci amb armament nuclear. Cheong Seong-chang, director del centre, ha tret a la llum un dels últims sondejos que apunten a un interès creixent de l'opinió pública sud-coreana perquè el país es torni autosuficient en termes d'armes atòmiques. Concretament, el 70,9 % d'enquestats es va mostrar favorable a l'opció nuclear.

Cheong, que va escriure el 2023 el llibre "Per què ens hauríem de convertir en una potència nuclear" és un dels experts, acadèmics i polítics que formen part de l'anomenat Fòrum Mungunhwa, fundat aquest any amb la idea de promoure que Seül, per poder defensar-se de Pyongyang, aconsegueixi l'anomenada "latència nuclear". Aquest concepte fa referència a un país que no té armes nuclears, però sí tota la tecnologia per desenvolupar-les ràpidament.

Segons recull EFE, l'investigador defensa que el Japó, que ja té aquesta latència, també hauria d'optar per la via nuclear i descarta la idea que les repercussions que ambdós països encararien per sortir del Tractat de No Proliferació (NPT) serien dramàtiques.

Podrien esquivar les sancions?

Cheong ha recordat que una de les clàusules de l'NPT permet rescindir la pertinença en cas de "situació extraordinària", un escenari que, segons ell, és el que encaren Seül i Tòquio a causa de l'amenaça nord-coreana. "De qualsevol manera, els EUA i les nacions occidentals probablement evitarien imposar dures sancions ateses les conseqüències econòmiques" pel pes que els dos països tenen a les cadenes de subministrament global, ha afirmat Cheong. 

"Si tant Corea del Sud com el Japó es tornen posseïdors d'armes nuclears, el panorama de seguretat al nord-est Àsia canviaria radicalment, cosa que portaria a una pau més estable. Sorgiria un equilibri de poder que faria difícil que qualsevol de les sis potències regionals (Corea del Nord, Corea del Sud, el Japó, la Xina, Rússia i els EUA) s'amenaçaran mútuament amb armes nuclears", ha exposat l'investigador. 

Igual que Cheong, Kim Jee-yong, professor del Departament de Relacions Internacionals de l'Acadèmia Naval de l'Exèrcit sud-coreà, ha considerat  que tota l'arquitectura que ara mateix sosté la defensa de Corea del Sud davant les armes nuclears nord-coreanes s'enfonsaria si la Xina intenta envair Taiwan. A ulls dels dos acadèmics, una ofensiva militar de Pequín a través de l'estret de Taiwan és molt factible a partir del 2027, una percepció que comparteixen molts experts i diplomàtics.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!