El govern austríac ha considerat aquest dijous que la guerra causada per la invasió russa d'Ucraïna només es podrà solucionar mitjançant la negociació, i va demanar implicar països com l'Índia o la Xina en aquest procés. "Una cosa és absolutament clara: hi haurà d'haver una solució a la taula de negociacions. Per això seran necessaris molts socis, especialment països com l'Índia, el Brasil, Sud-àfrica i la Xina, a fi de garantir un resultat negociat", ha assegurat el ministre d'Exteriors d'Àustria, el conservador Alexander Schallenberg.

El ministre austríac, que es va reunir a Viena amb el seu homòleg ucraïnès, Andrii Sybiha, va manifestar el suport al país envaït i va denunciar la "brutal agressió russa". Schallenberg ha afirmat que és "gairebé insuportable el patiment humà i els danys materials a Ucraïna" causats per l'atac rus.

El ministre ha indicat que la premissa de qualsevol possible acord és que "no hi pot haver negociacions sobre Ucraïna sense comptar amb Ucraïna", i ha dit que el seu país, tant bilateralment com en el marc de la Unió Europea, recolza la sobirania, independència i integritat territorial del país atacat. Schallenberg ha afirmat que la pau ha de ser justa i duradora i no una "congelació del conflicte perquè Rússia pugui continuar armant-se i tornar a atacar en qualsevol moment".

"Estimo el suport d'Àustria a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", ha manifestat a la xarxa social X Sybiha, que està realitzant la seva primera gira internacional des del seu nomenament fa dues setmanes. Aquest dimecres, a Bratislava, ha agraït al president eslovac, Peter Pellegrini, el suport d'aquest país i hi va discutir la necessitat de millorar la capacitat de defensa d'Ucraïna, així com el sistema energètic.

El dia anterior va demanar al govern romanès que analitzi la possibilitat d'enderrocar drons russos a prop de l'espai aeri de Romania, país membre de l'OTAN des del 2004. El ministre ucraïnès tindrà a Moldàvia la pròxima escala de la gira internacional.

Mediacions de tercers

La majoria de conflictes se solucionen en una taula de negociació. En el cas d'Ucraïna o la Franja de Gaza, no ha de ser diferent. Així, "potser tardarà uns anys, però al final segur que s'haurà de fer una via d'aquest estil. La gent s'asseu a una taula de negociacions quan veu que no pot guanyar una guerra. La situació es pot quedar enquistada durant molts anys i aleshores hi ha un cansament. Pot ser que la població pressioni molt, altres vegades és la comunitat internacional, que pressiona perquè s'acabi un conflicte i posen els mitjans necessaris per fer mediacions, perquè puguin tenir una bona sortida. Però en aquests moments, avui dia, tant el de Palestina com d'Ucraïna, són conflictes molt difícils de negociar en aquests moments", explicava Vicenç Fisas, premi ICIP Construcció de la Pau, en una entrevista ElNacional.cat.

Ara bé, segons detalla, "hi ha ofertes de mediacions molt interessades que busquen el benefici propi. Les mediacions bones han de ser desinteressades. I això, alguns països com Noruega, per exemple, tenen molta pràctica o hi ha centres bons especialitzats a fer mediacions que no ho fan per interessos propis, sinó que estan al servei d'una causa", ha destacat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!