El conflicte saharaui té el seu origen més recent en l'any 1976, quan Espanya va abandonar els territoris que conformen el Sàhara Occidental -situat a l'extrem occidental del desert del Sàhara- i aquest va ser annexionat pel Marroc. 'Yalah! Sàhara', un moviment que impulsen diverses associacions catalanes així com membres de la societat civil i del món de la cultura, neix amb l'objectiu de "trencar el silenci mediàtic" que ha envoltat els afers succeïts en el país.
La presentació de l'associació, celebrada el matí d'aquest dijous, ha comptat avui amb la participació de l'integrant de Txarango Alguer Miquel; el subdelegat del Front Polisari a Catalunya, Mah Iahdih; el membre de Pallassos en Rebel·lia Iván Pardo i l'actriu Rosa Maria Sardà.
El Yalah! Sàhara ja és aquí 🇪🇭 ! #YalahSahara Benvingudes a la roda de premsa
— Yalah! Sàhara (@yalahsahara) 11 d’octubre de 2018
Reactivem la visibilització del conflicte sahrauí amb el Marroc
Pressionem a la comunitat internacional perquè adopti les mesures per a una solució urgent i definitiva pic.twitter.com/1wOO2Uz3KA
"Silenci mediàtic"
Yalah! Sàhara' es presenta com un moviment cultural i polític i té com a objectiu, segons han informat els seus impulsors, "trencar el silenci mediàtic que durant anys ha envoltat el conflicte sahrauí" a través d'"accions enfocades a donar-li visibilitat". Amb aquest "silenci mediàtic", els impulsors es podrien referir a la poca repercussió mediàtica que han tingut al llarg dels anys esdeveniments com la guerra entre el Marroc i el Front Polisari -moviment polític i militar del Sàhara Occidental que té per objectiu la independència del país- que va deixar centenars de milers de refugiats saharauis a Algèria, separats de les seves famílies per un mur de 2.000 km de llarg que el Marroc va construir posteriorment. Un altre fet poc conegut és el referèndum d'autodeterminació a què van arribar ambdós blocs l'any 1991, el qual ha estat ajornat sine die pel règim marroquí amb l'objectiu, segons el Front Polisari, de permetre votar la població no sahrauí que ha estat traslladada a la regió pel govern marroquí.
Pel que fa a les novetats més recents, el Parlament Europeu va expressar la seva preocupació davant l'ONU per la vulneració dels drets de "llibertat d'expressió, associació, manifestació i comunicació". També va apuntar que la justícia marroquina a la zona està "esbiaixada" per la pressió de protecció del domini.
Esdeveniments culturals als camps de refugiats d'Algèria
L'esdeveniment principal programat per "Yalah! Sàhara" se celebrarà del 5 al 8 de desembre en els camps de refugiats sahrauís a Tindouf (Algèria), on es reuniran artistes locals i internacionals de música, cinema i poesia en un acte dirigit tant a la població sahrauí com a tots aquells que vulguin viatjar a allà i assistir a l'esdeveniment.
Txarango, Zoo o la Sra. Tomasa són alguns dels artistes convidats que participaran en l'esdeveniment, encara que "encara queden noms per confirmar", segons ha informat "Yalah! Sàhara", que ha informat que també se celebrarà un acte més polític per denunciar la situació d'estancament del conflicte sahrauí.
Prèviament a les activitats en Tindouf, Barcelona i Madrid acolliran dos actes per "trencar el silenci mediàtic" i "pressionar la comunitat internacional perquè adopti una solució urgent i definitiva al conflicte del Sàhara".
El pròxim 11 de novembre se celebrarà 'Yalah Barcelona', un concert on es denunciarà la situació de la població sahrauí en els camps de Tindouf i amb el qual es pretén recaptar fons per a l'esdeveniment que se celebrarà el següent mes a Algèria.