Un nen Jesús que no està en un pessebre "normal" sinó entre ruïnes, com les que sepulten a Gaza a molts infants d'ençà que va començar la darrera revifada del conflicte palestino-israelià, amb els bombardejos sostinguts sobre Gaza per part de l'Exèrcit israelià des de fa ja més de dos mesos, com a resposta a l'atac terrorista del grup islamista palestí Hamàs el passat 7 d'octubre. Aquesta escena tràgica és el pessebre muntat aquest Nadal en una església de Betlem, a la Cisjordània ocupada, en record de les víctimes innocents del conflicte. "És un senyal de solidaritat amb els nostres nens que estan morint cada dia", ha explicat a l'Agència EFE el reverend Munther Isaac, un dels religiosos de l'Església luterana de Nadal, a Betlem, el naixement del qual entre rebles s'ha fet viral.

Sobre aquests rebles i enderrocs el nen Jesús no apareix en la imatge tradicional en bolquers, sinó amb ‘kufiya’, el mocador palestí, al costat d'una espelma sempre encesa. Les figures en fustes de la Mare de Déu, Sant Josep, la vaca i el ruc i els Reis Mags completen l'escena, com en qualsevol portal de Betlem a tots els pessebres, però aquí sobre trossos de formigó. "Enguany no estem celebrant el Nadal a Betlem", explica Isaac, i es nota no lluny de la seva església, amb la basílica de la Nativitat, on va néixer Jesús, i els seus voltants buits de turistes, amb moltes botigues de records tancades, quan aquesta època és temporada alta per al turisme en aquesta ciutat palestina. Per a molts "és impossible celebrar-la amb un genocidi ocorrent al nostre país", lamenta el religiós sobre la guerra a Gaza, on diàriament creixen les víctimes. Uns 20.250 morts —d'ells, més de 8.000 nens— i més de 53.600 ferits, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs.

"Si Jesús naixés avui, ho faria entre enderrocs"

La idea d'un pessebre entre enderrocs va sorgir de veure les imatges de "nens trets sota les ruïnes" després dels bombardejos de l'Exèrcit d'Israel, detalla el religiós, després de l'eucaristia. "És com si els nostres nens no importessin", afegeix el religiós, però "veiem a Jesús en cada nen". "Si Jesús naixés avui, ho faria entre enderrocs", sentència, poc després d'haver oficiat una missa amb un altre reverend en aquesta església al costat d'un mercat popular en la part antiga de Betlem.

El reverend Isaac i el pessebre / EFE

Isaac vol que el món sàpiga que "així és com es veu el Nadal en Palestina" enguany, lluny de les celebracions, les llums, els regals i tot el que la sol envoltar. Aquesta vegada el Nadal en aquesta ciutat de Cisjordània ocupada és, en comptes de tot això, una cosa trista, diu, per "nens sota les ruïnes, famílies desplaçades, cases destruïdes" des de fa més de dos mesos la Franja de Gaza. El missatge que cal parar ara mateix la guerra per a acabar amb la mort d'innocents en l'enclavament palestí ha calat i des de moltes parts del món s'interessen per aquest naixement, pel "simbolisme que té". Cosa que li dona esperança perquè la guerra acabi ara mateix i deixin de morir "centenars" cada dia, confessa el reverend.

L'ofensiva militar que Israel va llançar per terra, mar i aire en l'enclavament costaner palestí després de l'atac de Hamàs en territori israelià del passat 7 d'octubre, amb més de 1.200 morts i prop de 240 ostatges, és per a Isaac "una campanya de venjança, un genocidi", sense que els líders mundials mostrin "valentia" per a parar la guerra. De fet, Isaac va viatjar en persona a Washington fa tres setmanes per a lliurar tant a la Casa Blanca com en el Congrés una carta en la qual demana a la comunitat internacional que actuïn per a posar fi a la guerra que enfronta israelians i palestins. De moment, els Estats Units han vetat al Consell de Seguretat de l'ONU que s'acordi un alto el foc a Gaza.