Ja fa temps que ha quedat clar que la invasió russa a Ucraïna portaria cua. O si més no, que no es tractava només d'un conflicte entre dos països. I això, podria estar-se materialitzant encara mésDues explosions han destruït aquest dimarts dues antenes d'un centre de radiotelevisió a la localitat de Grigoriopol a l'autoproclamada república moldava de Transnístria, ha informat el Ministeri de l'Interior d'aquest territori. Cal recordar que Transnístria és un estat independent de facto, no reconegut per la comunitat internacional, situat entre Moldàvia i Ucraïna. Segons sembla i recull el digital moldau Politika.md, les explosions s'haurien produït a primera hora del matí i no s'ha informat de víctimes mortals. "La primera explosió ha passat al voltant de les 6.40 hores i la segona a les 7.05 hores, han destruït dues antenes potents del centre de ràdio Maiak", s'ha precisat. Segons les autoritats de Transnístria, les antenes destruïdes es feien servir per retransmetre els senyals de les ràdios russes. L'atemptat contra el centre de radiotelevisió de Grigoriopol és el segon perpetrat al territori de Transnístria en menys de 24 hores.

Atac al Ministeri de Seguretat de Transnístria

Aquest dilluns desconeguts van atacar amb llançagranades la seu del Ministeri de Seguretat de l'Estat de Transnístria, segons ha denunciat el Ministeri d'Interior al compte de Telegram. A l'atemptat, perpetrat al centre de Tiraspol, capital de Transnístria, es van llançar almenys tres projectils, que van ocasionar danys materials tant a la seu ministerial com als edificis del voltant, sense que es reportessin víctimes.

L'Oficina del Govern moldau per a la Reintegració va expressar la seva preocupació per les explosions d'aquest dilluns, i ha dit que la informació disponible indica que "l'objectiu de l'incident era crear pretextos per a una escalada de la situació de seguretat a la regió de Transnístria, que no hi és controlada per les autoritats constitucionals". Transnístria, territori de gairebé mig milió d'habitants, la majoria eslaus, va trencar els llaços amb Moldàvia després d'un conflicte armat (1992-1993) en què va comptar amb ajuda russa.

Des del final d'aquella contesa, que va costar la vida a centenars de persones, Moldàvia advoca per la integració dels dos territoris dividits pel riu Dnièster, a la qual cosa sempre s'han negat els separatistes. En virtut de l'Acord per a la Solució Pacífica del conflicte de Transnístria signat el juliol de 1992, Rússia va emplaçar 2.400 efectius per garantir la pau a la zona, però va anar reduint aquest contingent al llarg dels anys.

Moldàvia convoca al Consell de Seguretat

La cosa, doncs, podria escalar. Possiblement per aquest motiu, la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, ha convocat aquest dimarts una reunió del Consell Suprem de Seguretat a causa de l'agreujament de la situació a la regió de Transnístria, fronterera amb Ucraïna. "Sandu ha convocat avui una reunió del Consell Suprem de Seguretat a causa dels incidents a la regió de Transnístria", ha informat l'oficina de premsa de la Presidència moldava. La reunió, afegeix el comunicat, se celebrarà a les aquest mateix dimarts.

Poc abans de la convocatòria del CSS, el Servei d'Informació i Seguretat (SIS) de Moldàvia ha informat que segueix de prop la situació a la regió separatista de Transnístria, de majoria russoparlant. "Fem una crida a la societat a la calma i a abstenir-se de difondre informacions de fonts no verificables que instiguin l'odi i la guerra", ha assenyalat el SIS en un comunicat.

 

Imatge principal: Tiraspol, capital de Transnístria / Unsplash