El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha afirmat davant de l'Assemblea General de l'ONU que el seu país està guanyant una guerra "per la seva vida" amb l'Iran, que segons ell és qui dirigeix els atacs de la milícia xiïta Hezbollah contra el nord d'Israel. "Tinc un missatge per als tirans de Teheran: si ens ataquen, els atacarem. No hi ha lloc a l'Iran que el llarg braç d'Israel no pugui assolir, i això val per a tot Orient Mitjà", ha apuntat el mandatari, que ha dit que Israel no es conforma de ser "el xai que va al sacrifici". "Els soldats d'Israel han tornat el cop amb increïble valor i un sacrifici heroic. I tinc un altre missatge per a l'Assemblea i tothom allà fora: Estem guanyant", ha afegit. En aquest sentit, ha confirmat que no pensa acceptar un alto el foc en cap dels fronts —ni a Gaza amb Hamàs ni al Líban amb Hezbollah—, però sí que ha allargat la mà a l'Aràbia Saudita per a un eventual acord de pau i reconeixement mutu.

Netanyahu ha volgut deixar clar davant l'Assemblea General de l'ONU que no pensa posar fi a la guerra a Gaza: "No descansarem fins a portar als ostatges restants a casa". El mandatari israelià ha afirmat que no pensava venir a la cimera, però ha decidit fer-ho "després d'escoltar totes les mentides i calúmnies dirigides contra el meu país des d'aquest mateix podi, per a deixar les coses clares", en referència a totes les crides que desenes de països han fet aquests dies perquè declari un alto el foc i aturi les cruentes ofensives sobre Gaza i el Líban. Netanyahu ha portat a la seu de l'ONU un grup de familiars d'ostatges de Hamàs, que l'han rebut amb una llarga ovació des de la tribuna de convidats i l'han aplaudit en nombroses ocasions.

Si bé descarta per ara cap possible alto el foc a Gaza ni al Líban, ha allargat la mà a l'Aràbia Saudita en el seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU. "Quines benediccions podria portar la pau amb l'Aràbia Saudita", ha dit, i ha detallat que els fruits d'aquest acord es reflectirien immediatament en l'economia, la seguretat, el turisme, l'agricultura, l'aigua i fins a la intel·ligència artificial: "Una pau així seria una fita històrica, portaria la reconciliació entre àrabs i Israel, l'islam i el judaisme, la Meca i Jerusalem". Aquesta possible aliança, a la qual ja s'han adherit els països dels anomenats 'Acords d'Abraham' —Emirats, el Marroc, Bahrain— i prèviament Egipte i Jordània, tots ells signants de tractats de reconeixement d'Israel, té segons Netanyahu un principal enemic: l'Iran, que a través de les seves "delegacions" a Síria, Iemen o Líban s'oposen a tota reconciliació.

Continuen els bombardejos sobre el Líban

Després d'haver arrasat la franja palestina de Gaza i deixat més de 41.000 morts, molts dels quals civils i 16.756 infants, l'Exèrcit israelià ha confirmat aquest divendres que les seves forces aèries continuen en aquests moments "atacant objectius" del grup paramilitar islamista libanès Hezbollah en el sud del Líban, per cinquè dia consecutiu, que han causat avui almenys 25 morts, segons el Ministeri de Salut Pública libanès. "Durant les últimes dues hores, les Forces Aèries d'Israel també van atacar desenes de llançadors dirigits a l'Estat d'Israel, instal·lacions d'emmagatzematge d'armes i infraestructura (de Hezbollah) en les àrees meridionals de Sidó i Nabatieh, entre altres", detalla un comunicat castrense.

A més, també han dit haver destruït els llançadors utilitzats per a disparar aquest matí una desena de projectils contra la zona de la ciutat de Tiberíades, on un jove va sofrir ferides moderades després de la caiguda de metralla durant la intercepció d'un dels coets. En diferents moments del matí, es van activar també les alarmes antiaèries a la ciutat de Haifa i en el centre d'Israel, després del llançament de matinada d'un míssil balístic en direcció a Tel-Aviv pels rebels houthis del Iemen, que, segons l'Exèrcit israelià, va ser interceptat fora de les seves fronteres. Es tracta del segon míssil d'aquest tipus llançat contra el centre d'Israel aquesta setmana, després que el passat dia 25 Hezbollah fes el propi, activant les alarmes a Tel-Aviv i altres àrees pròximes. Segons l'Exèrcit israelià, era la primera vegada que la milícia xiïta libanesa apuntava a Tel-Aviv, la qual cosa va desencadenar intensos bombardejos israelians en represàlia.

Els enfrontaments entre Israel i Hezbollah van entrar en una nova fase d'intensitat la setmana passada, quan van explotar simultàniament uns 5.000 aparells de comunicació, i diversos dels seus alts comandaments van ser assassinats als afores de Beirut divendres passat. Des de llavors, han mort més de 700 persones al Líban, milers han resultat ferides i més de 77.000 han estat desplaçades de les seves llars, unes xifres sense precedents des de la guerra civil libanesa (1975-1990).

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!