Dilluns, data límit per iniciar les converses sobre l'extensió de l'alto el foc a Gaza amb el primer ministre israelià a Washington, però la seva oficina guarda silenci sobre quan un equip negociador podria entaular converses amb Hamàs i hi ha una considerable incertesa sobre com serà la següent etapa de la fràgil treva. L'alto el foc, vigent des de fa poc més de dues setmanes, expirarà l'1 de març. Segons els termes de l'acord, les converses sobre la fase següent haurien de començar sense més dilacions.

Però el govern israelià encara no ha revelat públicament l'equip negociador que participarà en les converses, i encara menys ho ha enviat a Qatar o Egipte, on Hamàs enviarà una delegació aquesta setmana. Hamàs tampoc no ha fet comentaris al respecte. El primer ministre de Qatar, que ha actuat com a intermediari a les converses, ha dit diumenge que no hi havia “cap detall clar” sobre quan o com començarien les converses. “Esperem veure algun moviment en els pròxims dies”, ha destacat Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani durant una conferència de premsa a Doha.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha deixat clar que no veu el camí a seguir a Doha o al Caire, sinó a Washington, on aquesta setmana es convertirà en el primer líder estranger a mantenir una reunió formal amb el president nord-americà, Donald Trump. L'oficina de Netanyahu ha dit en vigílies de la seva partida que havia acordat amb l'enviat de Trump per a l'Orient Mitjà que “les negociacions sobre la segona fase de l'acord dels ostatges començaran amb la reunió a Washington”, durant la qual “discutiran les posicions d'Israel”.

Un alto el foc fràgil

Des que va entrar en vigor l'alto el foc el 19 de gener, Hamàs i els seus aliats han alliberat 18 ostatges retinguts a Gaza. A canvi, el govern israelià ha alliberat 583 palestins detinguts –alguns complint cadena perpètua per delictes greus–, però també un nombre significatiu de nens detinguts sense acusació pública ni judici. L'alto el foc ha suposat la retirada de les forces israelianes dels centres de població de Gaza, un augment de l'ajuda que entra a l'enclavament i, per primera vegada des del maig de l'any passat, l'obertura de la cruïlla vital de Rafah a la frontera amb Egipte per a l'evacuació de palestins ferits i malalts.

La primera fase de la treva només havia de durar 42 dies. Les converses per a la segona fase han de començar dilluns, el dia 16 de la treva, la qual cosa significa que Netanyahu està incomplint els termes de l'acord de parlar primer amb Trump. Durant aquest segon període, segons entén CNN, l'exèrcit israelià es retiraria completament de Gaza i tots els ostatges vius, soldats i civils, serien alliberats a canvi de més presoners palestins.

La principal preocupació de Netanyahu aquesta setmana serà què vol Trump. El president nord-americà encara no era al càrrec durant la primera ronda de converses sobre l'alto el foc, encara que el seu equip va jugar un paper important a l'hora de pressionar Israel perquè arribés a un acord. "Les nostres decisions i el coratge dels nostres soldats han redissenyat el mapa", ha dit Netanyahu diumenge a la pista de l'aeroport Ben Gurion. “Però crec que, treballant en estreta col·laboració amb el president Trump, podem redissenyar-ho encara més i millor”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!