El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha reclamat davant el Congrés dels Estats Units el suport total a la guerra a Gaza, que inclou l'aportació de més armes, i ha advertit de l'amenaça que representa l'Iran per a la seguretat d'Israel, de la regió i del món. "Donin-nos les eines més ràpid i acabarem el treball més ràpid", ha afirmat sobre l'ofensiva israeliana, que ja ha deixat 39.000 palestins assassinats des que Hamàs va matar a 1.200 persones en el seu atac del 7 d'octubre. És el primer cop que Netanyahu es dirigia al Congrés estatunidenc d'ençà que va iniciar la guerra a la Franja de Gaza, i la seva presència ha estat marcada per l'absència d'un gran nombre de legisladors demòcrates que estan en contra de l'alt cost en vides que està suposant la seva guerra a Gaza, així com les protestes al Capitoli, on es van concentrar prop de 5.000 manifestants propalestina. Unes protestes que segons el líder israelià estan "finançades i promogudes per l'Iran", tant és així, que va titllar als manifestants "d'idiotes útils" de l'Iran.
"Victòria total a Gaza"
En un agitat discurs al Congrés dels Estats Units, Netanyahu ha defensat que mantindrà l'ofensiva a la Franja de Gaza fins a la "victòria total", tot i que, ha promès que no ocuparà la Franja quan acabi la guerra. "Els Estats Units i Israel han de romandre units. Quan ens mantenim units, succeeix una cosa molt simple: nosaltres guanyem, ells perden", ha apuntat Netanyahu en referència a l'Iran i a Hamàs, deslligant l'ovació de bona part dels legisladors, en la seva majoria republicans atès que desenes de demòcrates han boicotejat la compareixença.
La invitació del primer ministre israelià a fer un discurs al Congrés dels EUA era una proposta del president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, enmig de la creixent tensió entre Netanyahu i l'Administració demòcrata de Joe Biden per la guerra a Gaza. Tot i que, el govern dels Estats Units és el subministrador més gran d'armes per a Israel s'ha mostrat crític amb els bombardejos israelians sobre zones densament poblades, els atacs a hospitals i les restriccions a l'entrada d'ajuda humanitària en l'enclavament palestí. Netanyahu no ha moderat el seu discurs i ha afirmat que lluitaran contra Hamàs fins al final. A més, també ha posat èmfasi en les negociacions que impulsen els Estats Units, Qatar i Egipte per a aconseguir un alto el foc i l'alliberament de la resta d'ostatges segrestats pel grup islamista palestí.
El futur per a Gaza
Netanyahu ha advertit que després de la derrota de Hamàs podrà emergir "una nova Gaza" i ha promès que no té plans per reocupar el territori, però ha defensat que l'Estat israelià ha de mantenir el "control de la seguretat" de l'enclavament per garantir que no es torni a convertir en una amenaça. Durant el seu discurs no ha fet referència a la formació d'un govern únic per a la Franja de Gaza i Cisjordània, ni a la creació d'un Estat palestí independent, que són els plans oficials dels Estats Units.
Mentre Netanyahu ha parlat, prop de 5.000 persones protestaven contra la seva presència en els voltants del Congrés, totalment blindat amb tanques de seguretat, en una manifestació que ha comptat amb la presència de l'actriu i activista Susan Sarandon. En paral·lel, dins de l'hemicicle, la congressista demòcrata d'origen palestí Rashida Tlaib ha lluït un ventall que acusava Netanyahu de "criminal de guerra" i cinc persones del públic han estat expulsades per portar samarretes amb consignes a favor d'un alto el foc.
Els plans del primer ministre israelià als Estats Units, inclou una trobada aquest dijous amb Joe Biden a qui ha titllat de "sionista", però també per mostrar el seu suport a Donald Trump, a qui ha agraït per haver traslladat durant el seu mandat l'ambaixada estatunidenca a Jerusalem i haver impulsat els Acords d'Abraham per a la normalització de relacions entre Israel i els seus veïns àrabs.