Després de set dies d'incendis a Grècia, la nit d'aquest diumenge ha estat una nit "difícil". Així ho ha expressat el viceministre de Protecció Civil grec, Nikos Hardalias, pel gran incendi de l'illa grega d'Eubea. Una illa que, per cert, és la segona més gran del país.
"La lluita continua sense treva i la nit que tenim al davant serà difícil. No obstant això, tant el Cos de Bombers com les Forces Armades, la Guàrdia Costera i la Policia grega estan fent esforços sobrehumans, en múltiples fronts, per preservar vides i propietats", ha declarat Hardalias en roda de premsa.
Milers d'evacuacions
Ja sumem set dies d'incendis a Grècia, que han provocat l'evacuació de milers de persones, sobretot al nord d'Eubea. Les flames han envoltat les poblacions d'Ellinika, Gouves, Artemisio, Kastri, Pefki, Monokarya, Kamatriades i Galatsades. El foc encara no ha afectat els nuclis d'aquestes localitats, però han cremat les cases dels voltants. El foc tampoc ha arribat als nuclis de dues de les poblacions més afectades, Galatsona i Geraki, on els mateixos veïns han hagut d'actuar al voltant de les 22.00 h per evitar que les flames arribessin a les zones residencials.
Durant la jornada s'han rescatat un total de 23 persones a diverses platges de l'illa, però un avió d'extinció d'incendis ha patit un accident. Per sort, no hi ha hagut víctimes mortals. Així, a Eubea estan actuant actualment 620 bombers, entre els quals s'inclouen les forces desplegades mitjançant el Mecanisme Europeu de Protecció Civil.
Una mica d'optimisme
Tot i la nit "difícil", és veritat que hi ha altres zones que comencen a ser controlades: Parnitha, Messinia, Ilia i Laconia. Aquí hi treballen a prop de 400 efectius del país i internacionals per sufocar les flames. Hi ha una mica d'optimisme: les autoritats gregues esperen que la recessió de l'incendi del nord d'Atenes, així com el suport estranger, permeti controlar les desenes de focus actius que formen part de la catàstrofe més gran ambiental del país. Eubea és ara mateix la zona menys controlada de tot el país.
En aquests set dies ha mort un bomber voluntari de 38 anys, que va caure d'un post elèctric d'alta tensió mentre participava en l'extinció de l'incendi del nord d'Atenes. Allà també es va perdre un dels darrers pulmons verds de la superpoblada capital, on s'aglutina la meitat de la població del país i gran part de la fauna local. Els veïns asseguren haver vist a les últimes hores grups de cigonyes buscant desesperadament un refugi a la ciutat. Moltes d'elles van morir en topar-se amb el cablejat d'alta tensió.
Una llarga llista de països europeus han assistit a Grècia i continuen intentant sufocar l'incendi. Espanya, França o el Regne Unit són alguns dels estats que s'han presentat a files. "En nom del poble grec, voldria expressar el nostre més sincer agraïment a tots els països que han enviat assistència i recursos per ajudar a combatre els incendis forestals", ha agraït el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, a través del seu compte de Twitter.
El govern espanyol va decidir el dissabte enviar un avió amfibi i un equip de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a Grècia per ajudar el país a combatre els incendis forestals, que ja sumen set dies cremant milers d'hectàrees i llars de moltes persones. El Ministeri de Defensa ha respost així a la iniciativa RescEU del Mecanisme Europeo de Protección Civil per donar suport a les autoritats gregues. Recordem, però, que el govern espanyol va vetar l'ajuda d'avions francesos als incendis que van cremar Catalunya fa dues setmanes.