El món està ple de conflictes, tot i que n'hi ha dos que són els que més ocupen les pàgines de la secció d'internacional dels diaris i l'espai per als telenotícies. Els conflictes armats a Ucraïna i a Gaza han tornat a posar en primer pla la fragilitat de la pau al món. Malgrat ser dues guerres diferents en context, causes i actors, tenen en comú el patiment massiu de civils, la complexitat geopolítica i la dificultat d’arribar a solucions justes i sostenibles. Segons ChatGPT –que genera des de plans emocionals fins a pronòstics de partits del Barça–, imaginar escenaris de resolució no només és necessari, sinó urgent. Ara bé, les solucions que planteja, sobre el paper, són més o menys viables. Què passa, però, si sortim de la bombolla de la IA?

Com posar punt final a la guerra d'Ucraïna

La guerra a Ucraïna, no va començar el 2022, sinó que va fer-ho molt abans. Per entendre bé les causes, cal retrocedir fins a l’any 2014 amb l’annexió russa de Crimea, però va esclatar plenament el febrer de 2022 amb una invasió a gran escala per part de Rússia. Des de llavors, milers de civils han mort, milions han fugit del país, i la infraestructura ucraïnesa ha estat devastada. Rússia ha justificat la guerra amb arguments geopolítics i de seguretat, mentre Ucraïna defensa la seva sobirania i integritat territorial. Si preguntem a ChatGPT per una solució possible ens diu que caldria una negociació vinculada a garanties internacionals. En aquest sentit, constata que cal "la implicació directa d’organismes internacionals com les Nacions Unides i actors com la Unió Europea, la Xina i els Estats Units". Quan li demanem específicament pel procés de pau, destaca diversos punts. 

zelenski efe
President ucraïnès, Volodímir Zelenski / Efe

En primer lloc, parla d'un alto el foc verificat internacionalment, amb una zona desmilitaritzada temporal sota supervisió de les Nacions Unides. Per altra banda, destaca una negociació territorial complexa. Ucraïna no vol cedir territori, Rússia exigeix que es reconeguin les zones annexionades. ChatGPT proposa, d'aquesta manera, que es podrien incloure consultes a les poblacions locals –com referèndums sota supervisió internacional– a les zones ocupades, encara que aquest punt és altament sensible per a Ucraïna. Així, proposa també garanties de seguretat, com la seva futura integració a la UE o un acord de defensa, però sense provocacions militars directes a Rússia. Destaca també la menció a la retirada gradual de les tropes russes a canvi de les sancions econòmiques i, finalment, justícia i reparacions. Es diu aviat, però, s'han de buscar responsables per crims de guerra i ajuda per a la reconstrucció del país. 

ucraina soldats efe
Soldats ucraïnesos / Efe

ChatGPT té clar que aquests passos no són fàcils, però sí que requereixen un canvi d'actitud per part del Kremlin. A més, creu que si no hi ha una "unitat diplomàtica internacional", la guerra es podia acabar cronificant com la de Síria. 

Gaza: ocupació, terrorisme i dret internacional

Entendre el conflicte entre Israel i Palestina no és gens fàcil. Es tracta d'un dels més antics i complexos del món. L’atac de Hamàs del 7 d’octubre de 2023, amb assassinats i segrestos de civils israelians, va provocar una resposta militar molt dura d’Israel sobre Gaza, amb desenes de milers de morts, especialment civils palestins. L’asimetria del conflicte ha estat objecte de denúncia per múltiples organismes internacionals. Fa pocs dies es complien els dos mesos de bloqueig a Gaza. Després de l'alto el foc, Israel ha impedit l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja. Aquesta setmana ha plantejat possibles reobertures, però deixant clar que la prioritat és acabar amb Hamàs, fins i tot, molt per sobre de l'alliberament dels ostatges. En aquest sentit, ChatGPT proposa com a solució una sortida política basada en drets humans i autodeterminació. A diferència d’altres guerres, aquí no hi ha només dues parts estatals: Israel és un estat reconegut, però Palestina, dividida entre l’Autoritat Palestina a Cisjordània i Hamàs a Gaza, no té una estructura unificada.

gaza guerra menjar efe
Fam a Gaza / Efe

Tenint en compte això, ChatGPT reclama un alto el foc immediat, amb un intercanvi de presoners i ajuda humanitària massiva per evitar una crisi més gran. Per altra banda, també insisteix sobre la desmilitarització progressiva de Gaza, a canvi d'un aixecament del bloqueig. Recalca també la necessitat d'una reconciliació política interna palestina, per tenir una entitat que representi el poble palestí en les negociacions, i posa èmfasi en la reactivació d'un procés de pau real, amb el suport de potències regionals com Egipte, Qatar, Jordània i Turquia. Sobre el polèmic tema dels dos estats, ChatGPT ho té clar: cal anar cap aquesta direcció amb fronteres segures per a uns i altres i reconeixement ple del dret del poble palestí a tenir un estat independent i viable. Com el cas ucraïnès, reclama justícia per a les víctimes, tant palestines com israelianes, amb mecanismes imparcials de rendiment de comptes. 

gaza fam efe
Una nena al camp de refugiats de Jabaliya carregant unes olles buides / Efe 

Sobre el paper, no sona forassenyat, però cal tenir en compte altres factors. El gran repte, assenyala la mateixa IA és la voluntat política. El govern actual d’Israel, molt escorat cap a la dreta, rebutja cap procés de pau amb Palestina, mentre que Hamàs no reconeix el dret d’existència d’Israel. Per tant, com molt bé destaca ChatGPT, això dificulta qualsevol avenç.

Hi ha punts en comú entre ambdós conflictes?

Com s'ha pogut veure, tots dos conflictes són molt diferents entre si, encara que hi ha punts compartits. Un d'ells, és l'absència de confiança entre les parts, que només es pot recuperar amb processos lents però sòlids. Un altre, tal com destaca ChatGPT, és la manipulació mediàtica i polarització, que empitjoren el debat públic i la percepció dels conflictes. Si hi ha una cosa clara és el paper clau de la comunitat internacional, tant per posar fre a les hostilitats com per reconstruir el futur. D'aquesta manera, la reflexió és clara, ja que la pau, no és només l’absència de guerra. És també justícia, reparació, convivència, i sobretot, la voluntat de trencar el cicle de venjança.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!