El "No" a la independència de Nova Caledònia s'ha imposat a les urnes, després que aquest diumenge els independentistes hagin cridat al boicot a la votació. Només un 43,9% dels votants cridats a les urnes han anat a votar, i hi ha hagut una aclaparadora abstenció marcada pel malestar de l'independentisme amb el govern francès. Per aquest motiu, el "No" ha guanyat amb un 96,49% dels vots.

Aquest diumenge, més de 271.000 ciutadans de Nova Caledònia estaven convocats per respondre a la pregunta: "Vol que Nova Caledònia accedeixi a la plena sobirania i esdevingui independent?".

Aquest arxipèlag de la Melanèsia està considerat una col·lectivitat sui generis de França. Tenen moneda pròpia i un règim propi en matèria de seguretat social, però amb el referèndum d'aquest diumenge ja és la tercera vegada que la qüestió d'esdevenir un estat independent es posa sobre la taula.

En aquesta tercera ocasió, els resultats han sigut els següents:

  • Sí: 2.755 (3,51 %)  
  • No: 75.762 (96,49 %)
  • Vots en blanc i nuls:  2.418 (2,99 %)

Per què s'han abstingut els independentistes?

El referèndum d'aquest diumenge es tractava, en principi, de la decisió definitiva sobre la independència de Nova Caledònia, segons els Acords de Matignon, del 1998. El text deixava per escrit que, si no prosperava el primer ni tampoc el segon referèndum, se'n celebrarien fins a un màxim de tres. Tots de manera successiva.

La primera consulta, el 2018, va resultar amb una victòria del 56,7% dels vots favorables a mantenir-se en territori francès. I el segon referèndum, que es va fer dos anys més tard, en canvi, el 'no' va veure reduït el seu avantatge i el suport va caure fins al 53,3% dels sufragis.

Segons els acords sobre el procés de descolonització del territori, el tercer i darrer referèndum s'havia de celebrar entre el 2021 i 2022. Però la decisió de celebrar-lo en aquesta data concreta no ha semblat justa al moviment independentista, que demanava posposar el referèndum un any més a causa de l'impacte de la covid, i sobretot de la variant delta, en el país. De fet, en les darreres sis setmanes, s'han lamentat 270 morts per coronavirus.

presidente congreso nueva caledonia parlament   acn

El president del Congrés de Nova Caledònia, Roch Wamytan, en la seva visita al Parlament de Catalunya el passat mes de juny. / ACN.

Tot i això, des de França es van negar a acceptar la proposta i van decidir tirar endavant el referèndum sense el vistiplau de gran part de la ciutadania. Per això, després de setmanes de malestar amb el govern francès per la data de la consulta, tots els grups partidaris del "sí" s'han posat d'acord per no anar a les urnes i han animat a la militància a "quedar-se a casa". "No ens sentim apel·lats per aquest referèndum, ja que no es donen les condicions sanitàries i socials perquè hi hagi serenitat i pau", asseguraven. 

Això explicaria l'alta abstenció i la victòria aclaparadora del "No". Per això, des del sector sobiranista asseguren que no reconeixeran els resultats, i fins i tot, es podrien plantejar impugnar-lo davant l'ONU. 

 

Imatge principal: El president de la República Francesa, Emmanuel Macron. / Europa Press