"Ens faltava coneixement fonamental de l'Afganistan, no sabíem el que estàvem fent", va dir el 2015 el general de l'exèrcit dels EUA Douglas Lute en una entrevista recollida per un ampli informe oficial sobre la guerra en aquest país publicat avui pel Washington Post, que mostra els continuats fracassos dels Estats Units a la nació asiàtica.
Els documents recullen més de 2.000 pàgines inèdites de notes i entrevistes a militars, diplomàtics i funcionaris que, com aquest general, van jugar un paper fonamental en aquest conflicte que s'ha prolongat més de 18 anys des que s'iniciés poc temps després dels atacs terroristes a terra nord-americana de l'11 de setembre de 2001, perpetrats per l'organització terrorista islàmica Al-Qaida.
Els escrits recullen com aquest general de tres estrelles, que va ser un dels màxims responsables de la política bèl·lica a l'Afganistan sota els mandats dels presidents George W.Bush (2001-2009) i Barack Obama (2009-2017), va expressar el seu desassossec amb els camins de la contesa: "Si els nord-americans sabessin de la magnitud d'aquesta disfunción....2.400 vides perdudes".
El Post explica que Lute va atribuir aquestes morts als embolics burocràtics del Congrés, el Pentàgon i el Departament d'Estat.
Des de l'inici de la contesa l'octubre de 2001, més de 775.000 militars nord-americans han estat desplegats a l'Afganistan. D'ells, 2.300 no van tornar vius a casa i 20.589 van resultar ferits.
El Departament d'Estat, el Departament de Defensa i l'Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional han gastat durant els últims 18 anys entre 934.000 i 978.000 milions de dòlars al país asiàtic, una xifra que el diari de la capital no va poder concretar a causa que l'Estat no porta una comptabilitat detallada de la despesa en aquesta guerra.
El diari va tenir accés a aquests documents, fins a ara classificats com a secrets, que recullen entrevistes a 62 individus, "després de tres anys de batalla legal". Tot i així, el Govern no els va donar accés a tots informes que van sol·licitar i va mantenir com a secrets 366 testimonis.
Les veus que expliquen la realitat viscuda a l'Afganistan contrasten amb l'actitud de les administracions de Bush i Obama, que en rares ocasions van expressar en públic els dubtes, queixes, frustracions i confessions que recullen aquests textos.
Tanmateix, segons recullen les entrevistes sembla que el pessimisme respecte a aquesta guerra és generalitzat entre antics integrants de la forces especials, coronels, agents federals, diplomàtics i altres funcionaris que van donar el seu testimoni, en ocasions anònim, davant de les autoritats dels Estats Units.
Aquest sensació de fracàs s'exemplifica en les declaracions davant dels investigadors de James Dobbins, un antic diplomàtic nord-americà que va servir com a enviat especial a l'Afganistan per a Bush i Obama: "No envaïm països autoritaris per democratitzar-los. Envaïm països violents per convertir-los en pacífics i clarament hem fracassat en l'Afganistan".