Sembla una broma i podria ser-ho perfectament, ja que tot comença l'1 d'abril, l'April Fool's Day; la versió d'alguns països del dia de Sants Innocents. Aquest dissabte, París es va despertar amb un esdeveniment insòlit, el desdoblament de la torre Eiffel, l'atractiu turístic més popular de la capital francesa. Als Champs-de-Mars, on està ubicat el monument, hi ha aparegut una rèplica de la torre però de 32 metres d'alt (la original mesura 325 metros) i, com es pot llegir al cartell informatiu que l'acompanya, es tracta de l'anunci del naixement de la Eiffela, pesa 23 tones i "la seva mare està molt contenta", en referència al monument original.
Els turistes estan encantats amb el nou monument i fan broma dient que "tenen dues torres Eiffel pel preu d'una", però han de saber que l'exhibició de la Eiffela té data de caducitat i, segons apunta Le Parisien, es retirarà el proper 10 d'abril. La torre original, inaugurada fa 134 anys, també ha estat objecte d'una innocentada a la mateixa xarxa social dissabte: “El tobogan més alt del món s'instal·larà al meu cim a partir de l'1 de juliol!”, va anunciar el seu compte oficial, juntament amb un videomuntatge que acabava revelant la broma.
Alerta per l'estat de la torre Eiffel
La torre Eiffel està rovellada i en mal estat. Actualment, li estan aplicant la vintena capa de pintura. Però el mitjà francès d'investigació Marianne publicava l'estiu passat que aquesta capa serà tant la més costosa com la més ineficient de la història. "Segons les nostres fonts, el símbol de París està en molt mal estat", assenyalava el text, abans de citar una sèrie d'informes confidencials que advertien sobre defectes de manteniment i l'abast dels danys que pateix. De fet, el mitjà d'investigació es qüestiona si "veurem caure la torre Eiffel" tal com "vam veure cremar Notre-Dame".
Els esmentats informes confidencials apuntaven al fet que fa anys que el monument francès més famós es troba en un estat molt degradat, alhora que el seu manteniment deixa molt a desitjar. La vintena capa de pintura es va fer l'any 2018, en previsió dels Jocs Olímpics que París celebrarà l'any 2024. L'objectiu d'aquesta capa era resoldre el problema de la seva degradació, però ha resultat ser un nyap absolut. Davant d'això, un especialista es va mostrar "angoixat" per les opcions tècniques actuals i va denunciar que és una "heretgia" el fet d'aplicar "una simple mà de pintura amb una brotxa sobre les capes existents, que s'estan escrostonant". "No s'adhereix", va afegir.