La fi d'un judici polític. L'exlíder birmana i nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, ha estat condemnada a dos anys de presó pels diversos judicis als quals s'enfronta sota la junta militar que va prendre el poder després d'un cop d'Estat el passat 1 de febrer a Birmània (oficialment, Myanmar). Concretament, ha estat sentenciada a dos anys de presó pel delicte d'incitació contra els militars i a dos anys més per vulnerar les normes de la covid-19, segons fonts properes al judici consultades per Efe.
El primer dels delictes es refereix a diferents comunicats enviats per la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), el partit de Suu Kyi, per oposar-se al reconeixement de la junta militar poc després del cop. El segon delicte té a veure amb diversos actes electorals celebrats per la dirigent abans de les eleccions de novembre de 2020.
Aïllada durant el procés
El tribunal no ha concretat a quina presó serà traslladada Suu Kyi, que durant el procés ha estat aïllada pels militars. Per la seva banda, la condemna també implica la inhabilitació política de la detinguda en l'hipotètic cas que la junta militar celebri eleccions. Unes eleccions que la mateixa junta ha promès, malgrat que encara no s'ha fixat la data.
La notícia ha impactat la comunitat internacional, que no ha tardat a reaccionar a l'empresonament de Suu Kyi. L'alta comissionada de les Nacions Unides pels Drets Humans, Michelle Bachelet, ha lamentat la condemna i ha exigit la seva posada en llibertat. "La condemna de la consellera d'Estat després d'una farsa de judici en mig de secretisme en un tribunal controlat pels militars ha estat un judici polític", ha expressat Bachelet, que ha afegit que es tracta d'una detenció arbitrària que tanca la finestra del diàleg.
Resposta internacional
L'alt representant de la Unió Europa, Josep Borrell, també ha afirmat que la sentència "representa una altra passa cap al desmantellament de l'Estat de dret i una violació flagrant dels drets humans a Birmània". Organitzacions no governamentals com Humans Rights Watch o Amnistia Internacional s'han sumat a les crítiques de Borrell i Bachelet.
"Les dures sentències contra Aung San Suu Kyi per aquests càrrecs falsos són l'últim exemple de la determinació de l'exèrcit d'eliminar qualsevol oposició i suprimir les llibertats a Birmània", ha assenyalat la directora de campanyes d'Amnistia Internacional a Àsia, Ming Yu Hah. "La decisió absurda i corrupta del tribunal és part del patró devastador de càstigs arbitraris que han provocat més de 1.300 persones mortes i milers de detinguts des del cop d'Estat al febrer", ha afegit. Aquests milers de detinguts s'enfronten a la "terrible possibilitat" d'anys de presó per exercir pacíficament el seu dret a la protesta, ha recordat.