ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La jove ucraïnesa Mariana Vishegirskaya, més coneguda per la fotografia que li van fer immediatament després que les forces armades russes bombardegessin l'hospital infantil-maternitat de la ciutat de Mariúpol, ha donat a llum aquesta matinada a una nena, la Veronika. La bebè es troba en un bon estat de salut, ha informat aquest divendres l'ambaixador d'Ucraïna, Sergiy Kyslytsya, davant el Consell de Seguretat de l'ONU. Encara que la sessió del Consell estava dedicada a la suposada producció d'armes biològiques a Ucraïna, el tema de la jove bloguera embarassada l'ha tret primer l'ambaixador rus Vasili Nebenya, que ha assegurat que en la guerra d'informació sobre Ucraïna "s'ha mostrat una imatge falsa d'una bloguera ucraïnesa" i ha al·ludit a una teoria de la conspiració sobre el bombardeig a l'hospital. Per contra, el seu homòleg ucraïnès ha mostrat les primeres fotos de la bebè nounada. "(Mariana) va tenir una nena molt sana anit, es diu Veronika, aquí està amb el seu pare", ha dit davant els diplomàtics del Consell.
Guerra d'informació
En els passats dies, Rússia ha tractat de desmentir que aquesta dona, una jove relativament coneguda al seu país, fos a l'hospital, i el va presentar com una prova més de la guerra d'informació. "No importa quantes mentides pugui comptar Rússia sobre ella i sobre aquest incident. No ens importa el que digui Rússia, no té cap valor", va respondre l'ambaixador ucraïnès. Segons ha pogut confirmar l'agència Efe aquest divendres, ni el bombardeig de la maternitat de Mariúpol, és un muntatge ucraïnès ni les fotos de dones evacuades són imatges d'actrius, com van afirmar en xarxes socials institucions russes que van negar l'existència de civils en un atac durant el qual van morir almenys tres persones i va haver-hi 17 ferits, segons fonts ucraïneses. Segons les autoritats ucraïneses, ja s'hauria comptabilitzat la mort d'uns 1.500 civils a la ciutat, molts dels quals han estat enterrats a fosses comunes. La Creu Roja també ha alertat, després dels intents fallits d'evacuar la població mitjançant corredors humanitaris, que a Mariúpol no hi ha ni menjar ni aigua, ni tan sols per als nens, i que tampoc hi ha calefacció per fer front a l'hivern.
Atac real
Tant l'ambaixador adjunt rus a l'ONU com l'ambaixada russa a Espanya van denunciar a Twitter que les informacions publicades sobre el bombardeig d'aquest hospital eren falses. Un hospital que, segons Rússia, "havia estat desallotjat", de manera que en el seu interior només es trobaven militars ucraïnesos d'ideologia nazi. En el cas del tuit de l'ambaixada russa a Espanya, va ser posteriorment eliminat per la mateixa xarxa social en considerar que el seu contingut no era cert i infringia les normes de Twitter. Fonts de l'ONU van confirmar a Efe que l'hospital infantil-maternitat estava en funcionament en el moment de l'atac i que hi havia dones i nens.