A les portes del segon aniversari de l'inici de la guerra a Ucraïna, el desgast del conflicte es deixa entreveure dins i fora de país. Entre els principals socis de Kíiv hi ha els membres de la Unió Europea, que ara per ara continuen mostrant el seu suport al país. Tanmateix, els ciutadans d'aquests països comencen a perdre la fe que Ucraïna sortirà victoriosa d'aquest conflicte. La darrera enquesta del Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) de la UE mostra que només un 10% dels europeus creu que Ucraïna pot guanyar la guerra. 

L'enquesta se centra en dotze països, però els seus autors apunten que els resultats es poden extrapolar. Els països escollits han estat: Àustria, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Espanya i Suècia. Entre els enquestats en aquests països, només el 10% creu que Ucraïna pot guanyar, mentre que el 20% considera que la victòria serà per a Rússia. Fins i tot als estats membres enquestats més optimistes (Polònia, Suècia i Portugal), menys d'un de cada cinc (17%) creia que Kíiv podria imposar-se.

Així doncs, quin és el final d'aquest conflicte que sembla més factibles als europeus? Doncs un acord. Tot i això, hi ha alguns països més propensos a donar suport a l'ajuda europea a Ucraïna per lluitar contra Rússia, com Suècia (50%), Portugal (48%) i Polònia (47%). Per altra banda, hi ha altres estats que es decanten més perquè les polítiques europees se centrin a pressionar Kíiv perquè accepti un acord amb el Kremlin de Vladímir Putin. És el cas d'Hongria (64%), Grècia (59%), Itàlia (52%) i Àustria (49%). Entre els països amb l'opinió més dividida hi ha l'estat espanyol. 

A l'agenda política per a les eleccions europees

"Per defensar el suport europeu continuat a Ucraïna, els líders de la UE hauran de canviar la seva manera de parlar de la guerra", ha afirmat el coautor de l'enquesta, Mark Leonard, segons recull The Guardian. A l'informe que acompanya l'enquesta, se subratlla que de cara a les eleccions europees d'enguany els polítics haurien de canviar l'enfocament del seu discurs sobre la guerra, tenint en compte la pèrdua de suport per part dels ciutadans. Al text se suggereix que cal adoptar un enfocament més "realista", que se centri a definir què ha de significar realment una pau acceptable i no pas una victòria.

A l'informe també es destaca que hi ha diversos motius pels quals els europeus cada cop són més pessimistes respecte al futur de la guerra. Ho són pel fet que sembla que s'enquista en el temps i per les darreres derrotes d'Ucraïna, però també hi entren en joc les eleccions als EUA. Segons l'enquesta, la majoria dels europeus estarien decebuts si Donald Trump fos reelegit, i molts creuen que la seva victòria també podria ser una victòria per a Putin. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!