El govern de Noruega ha anunciat aquest dimecres el reconeixement de l'estat de Palestina, una decisió que arriba després de setmanes de contactes encapçalats per Espanya i Irlanda per intentar aconseguir suports dins de la mateixa Unió Europea de cara a la materialització de la solució dels dos estats. La resolució arriba en un moment àlgid del conflicte, després de més de set mesos d'ofensiva militar d'Israel a la Franja de Gaza, com a resposta als atemptats de Hamàs del dia 7 d'octubre. 

De fet, poc després de l'anunci de Noruega, ha arribat el d'Irlanda. El primer ministre, Simon Harris, ha anunciat que, com Espanya, reconeixerà Palestina com a Estat el pròxim 28 de maig. Es tracta, doncs, d'una acció conjunta amb Espanya i Noruega encaminada a aconseguir una "pau permanent" entre israelians i palestins. "Avui és un dia històric per a Irlanda i Palestina", ha declarat el cap del govern de Dublín amb els seus dos socis a la coalició de democristians, centristes i verds. El 'taoiseach' (primer ministre en gaèlic) ha explicat que Irlanda reconeix Palestina com a Estat perquè creu "en la llibertat i la justícia com a principis fonamentals del dret internacional". Harris ha reiterat que una Palestina "independent" i "lliure" contribuirà a mantenir amb vida la solució dels dos Estats, l'"única via", ha dit, per abordar un procés negociador que desemboqui una pau permanent.

"No pot haver-hi pau a l'Orient Mitjà sense que els palestins i els israelians tinguin el seu propi estat, sense una solució de dos estats. No pot haver-hi una solució de dos estats sense un estat palestí. La pau a l'Orient Mitjà necessita una solució de dos estats", ha dit per la seva banda el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store.

"Avui, Noruega fa el pas", ha manifestat durant una roda de premsa retransmesa per les autoritats noruegues. "Ha estat la nostra posició des de fa molt temps", segons ha dit, abans de repetir que es tracta de "l'única solució viable al conflicte de l'Orient Mitjà". Així, destaca que la solució "real" passa per "dos estats i el reconeixement de Palestina". 

S'espera que Espanya també ho faci

L'anunci de Noruega ha arribat poc abans que es facin compareixences semblants des d'Espanya i Irlanda, en què previsiblement es reconeixerà l'estat de Palestina, cosa que fins ara han fet 143 estats membres de les Nacions Unides. Malta i Eslovènia han afirmat que podrien fer aquest pas pròximament. 

Durant l'últim mes, Barbados, Jamaica, Trinidad i Tobago i Bahames havien fet el pas de reconèixer Palestina. Israel s'ha mostrat molt crítica amb aquestes decisions, i ha rebutjat reconèixer Palestina, la qual cosa allunya la possibilitat d'un acord. 

La voluntat d'Espanya i Irlanda

La televisió pública irlandesa, RTÉ News, destacava fa unes setmanes que el 21 de maig Irlanda, Espanya i altres països de la Unió Europea reconeixerien l'estat de Palestina. Ja aleshores, Eslovènia i Malta obrien la porta a la possibilitat de fer el mateix. Precisament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tenir fa unes setmanes una conversa telefònica amb el primer ministre irlandès, Simon Harris, on van ressaltar la importància de reconèixer formalment l'estat palestí i es van mostrar d'acord a fer el pas "aviat", tot i que sense entrar en dates concretes. I ara per ara, Noruega ja ha fet un pas endavant. La portaveu del govern, Pilar Alegria, va dir que la voluntat del govern espanyol era la de reconèixer Palestina com a estat durant el primer semestre de l'any, conforme al "calendari" que ha fixat el president. A més, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va reclamar fer un pas de manera immediata. 

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

Imatge principal: Jonas Gahr Store, primer ministre de Noruega / Europa Press