La Xina i Rússia “no es poden allunyar” l'una de l'altra, va dir el líder xinès Xi Jinping al seu homòleg Vladímir Putin dilluns, en la primera trucada telefònica des que el president nord-americà Donald Trump va canviar radicalment la política exterior nord-americana, amb un gir radical cap a Moscou mentre pressiona per la pau a Ucraïna. La trucada, que va tenir lloc mentre Kíiv commemorava el tercer aniversari de la brutal invasió russa, constitueix un missatge clar de Pequín que les relacions amb el seu soci diplomàtic clau no es veuran afectades per l'augment de les relacions de Washington amb el Kremlin.
“La història i la realitat mostren que la Xina i Rússia són bons veïns inseparables i veritables amics que comparteixen les bones i les dolentes”, deia Xi a Putin, segons l'agència de notícies estatal xinesa Xinhua, evocant una frase que el líder xinès havia fet servir per commemorar el simbòlicament significatiu 70è aniversari dels seus llaços diplomàtics el 2019. "Les estratègies de desenvolupament i les polítiques exteriors de la Xina i Rússia són a llarg termini", ha afegit, reiterant que els seus vincles no es veuran influenciats per "cap tercer". "Malgrat els canvis en la situació internacional, les relacions entre la Xina i Rússia avançaran amb facilitat", afirmava el líder xinès.
El Kremlin va qualificar la trucada com a “càlida i amistosa” en el seu comunicat, però no va donar més detalls sobre la fortalesa dels seus vincles en el mateix grau que els de Pequín. “Els líders van destacar especialment que l'enllaç entre Rússia i la Xina en matèria de política exterior és el factor estabilitzador més important en els assumptes mundials. És de naturalesa estratègica, no està subjecte a influències externes i no està dirigit contra ningú”, va dir el Kremlin.
El puntual moment de la trucada
L'esperada trucada entre els socis propers arriba en un moment en què la posició de Moscou a l'escenari internacional ha experimentat una transformació significativa les últimes setmanes, ja que Trump ha buscat atraure Putin al seu costat en el seu esforç per posar fi als combats a Ucraïna, en un canvi significatiu de la política nord-americana.
La setmana passada, alts funcionaris de l'administració Trump es van reunir amb els seus homòlegs russos a l'Aràbia Saudita, després d'haver indicat que podrien cedir algunes de les principals demandes de Moscou, cosa que va generar temors que la pau es negociaria sense tenir en compte Kíiv i els seus socis europeus. Trump també ha repetit com un lloro la retòrica del Kremlin sobre la guerra i ha llançat una andanada de crítiques contra el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.
Putin actualitza Xi sobre els contactes amb Trump
Putin va actualitzar Xi sobre els últims contactes entre Rússia i els Estats Units durant la seva trucada, segons informes dels dos costats. Xi va dir que “la Xina està complaguda de veure que Rússia i altres parts involucrades estan fent esforços positius per resoldre la crisi”, segons Xinhua. “La part xinesa va expressar el seu suport al diàleg iniciat entre Rússia i els Estats Units, així com la seva disposició a ajudar a trobar maneres de resoldre pacíficament el conflicte ucraïnès”, va indicar el comunicat del Kremlin. El comunicat de Pequín va assenyalar que la trucada va ser iniciada per Putin.
Nou actor en les relacions entre Xi i Putin: Donald Trump
Tot i declarar la seva neutralitat en el conflicte, la Xina va emergir com un suport diplomàtic i econòmic clau de Rússia des de la seva invasió, i l'OTAN va acusar Pequín d'abastir la base industrial de defensa de Moscou amb béns de doble ús. La Xina defensa el seu comerç “normal”. Xi i Putin —que setmanes abans de la invasió van declarar una associació “sense límits”— des de fa temps es consideren mútuament un soci clau en una lluita de poder compartida amb Occident. Però els esforços nord-americans recents han suscitat dubtes sobre si Washington podria obrir una bretxa entre els dos homes forts.
Després d'una reunió d'alts funcionaris nord-americans i russos a Riad la setmana passada, el secretari d'Estat nord-americà, Marco Rubio, va esmentar la possibilitat d'una futura cooperació geopolítica i econòmica entre Washington i Moscou entre els quatre punts clau discutits.
Dies abans, l'enviat de l'administració Trump a Rússia i Ucraïna, Keith Kellogg, va declarar en un panell de discussió a Múnic que els Estats Units esperaven “forçar” Putin a prendre accions amb què no se sentia còmode, cosa que podria incloure interrompre les aliances de Rússia amb l'Iran, Corea del Nord i la Xina.
Putin va afirmar en declaracions a la televisió estatal russa aquesta setmana que estava disposat a discutir un suggeriment de Trump que Washington, Moscou i Pequín podrien reduir la despesa de defensa en un 50%, segons va informar Associated Press. Els Estats Units i Rússia podrien fer les retallades i “la Xina s'hi sumaria si volgués”, va dir Putin. Els funcionaris xinesos van donar senyals inicials que compartien les preocupacions sobre la diplomàcia bilateral entre els Estats Units i Rússia que es desenvolupa sobre els caps de Pequín i els líders europeus.
La Xina “dona suport a tots els esforços en pro de la pau, inclòs el recent consens aconseguit entre els Estats Units i Rússia”, va dir el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, als seus homòlegs del G20 a la reunió. “S'està obrint una finestra per a la pau” a la guerra, va afegir. Rússia va iniciar la seva invasió a gran escala d'Ucraïna fa tres anys, en una ofensiva que ha matat desenes de milers de persones i n'ha desplaçat uns 10 milions. La invasió també ha devastat ciutats ucraïneses i ha suscitat acusacions de crims de guerra per part de les forces de Moscou, que estan atrinxerades en parts de l'est i el sud d'Ucraïna.