Corea del Nord torna a demostrar la seva força militar amb el llançament de míssil a les aigües dels seus veïns. Després d'un assetjament constant a Corea del Sud les darreres setmanes, Pyongyang apunta al Japó. Aquest divendres, un míssil balístic intercontinental nord-coreà impactat en aigües japoneses, concretament en la xona econòmica exclusiva del país nipó. És a dir, a uns 200 quilòmetres de la costa de Hokkaido, la gran illa del nord de l'arxipèlag japonès.
Segons les autoritats japoneses, el míssil hauria recorregut uns 1.000 quilòmetres abans de caure en les seves aigües. "Estem analitzant els detalls, però suposem que el míssil va volar uns 1.000 quilòmetres a una altura màxima de 6.000 km abans de caure a les 11:23 (2:23 GMT) a uns 200 quilòmetres a l'oest de l'illa d'Oshima (Hokkaido)", ha exposat el portaveu del govern japonès, Hirokazu Matsuno.
El ministre de Defensa nipó, Yasukazu Hamada, ha donat més detalls sobre la naturalesa el míssil hauria volat durant uns 69 minuts, des del seu llançament poc després de les 10:00 hores local (1:00 GMT), i que, segons estimen, aquest tipus de projectils podria volar fins a 15.000 quilòmetres de distància i arribar a territori nord-americà. Posteriorment, les autoritats de Corea del Sud s'han alienitat amb l'anàlisi dels japonesos. El govern japonès ha fet de nou una crida a la unitat d'acció per encara la galopant crisi a la regió amb Corea del Nord. "El Japó, els EUA i Corea del Sud s'han de coordinar estretament per treballar cap a la desnuclearització completa de Corea del Nord", ha afirmat el primer ministre nipó, Fumio Kishida, segons recull The Guardian.
Els Estats Units i Corea del Sud responen
El Govern dels Estats Units ha assegurat aquest divendres que el míssil balístic intercontinental és una amenaça per a la regió. En un comunicat, la Casa Blanca ha afirmat que aquest nou llançament és una violació "descarada" de moltes resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU i ha instat tots els països a condemnar-lo i a demanar Corea del Nord a seure a la taula de negociació per tenir una conversa "seria". El govern de Joe Biden ha recordat que no han tancat la porta a la diplomàcia amb Pyongyang.
Tot i la defensa de la diplomàcia en un comunicat, poques hores després els exèrcits sud-coreà i nord-americà han respost conjuntament a l'atac nord-coreà disparant bombes guiades a tall de prova des de caces F-35, a més de realitzar altres maniobres aèries combinades sobre el mar de l'Est (nom que rep el mar del Japó a les dues Corees).
La tensió a la península està aconseguint cotes inèdites davant les repetides proves d'armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estigui llest per fer la primera prova nuclear des del 2017. El llançament d'aquest divendres se suma a la trentena de projectils, una xifra rècord, que va disparar a principis de novembre Pyongyang en resposta a unes grans maniobres aèries de Seül i Washington.